poniedziałek, 23 października 2017

chrupiące kajzerki


Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką. Przepis na chrupiące kajzerki, które pasują do słodkich i wytrawnych dodatków pochodzi z forum CinCin.

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła


Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwilę, około 5 minut. Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bułki naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225° C na około 17 minut. Bułki ostudzić.

6 komentarzy:

  1. Śliczne te bułeczki. Nie ma jak domowa kajzerka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, nieporównywalna z innymi :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Domowe najlepsze!
    Porywam jedną....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, tylko domowe :)
      Częstuj się, zapraszam!

      Usuń
  3. upiekłam i potwierdzam:)są pyszne:)i wyszły!!!a robi się je bardzo łatwo:))super przepis-dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bozenas, super bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect