piątek, 6 października 2017

kasztanowe naleśniki z serem i karmelizowanymi figami


Delikatne, zdrowe i bardzo cienkie naleśniki na bazie mąki kasztanowej podane z twarożkiem o waniliowym aromacie i karmelizowanymi w brązowym cukrze figami są przepyszne. Kasztanowe naleśniki z serem i karmelizowanymi figami, są doskonałe na jesienne pożywne śniadanie, nadają się również na podwieczorek lub deser.


250 g twarogu śmietankowego
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

W misce ubić mikserem twaróg z ekstraktem i cukrem na gładką masę, odstawić.


100 g mąki kasztanowej
150 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
350 ml mleka
50 ml oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

W misce ubić jajko z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym, dodać olej, mleko i ubić. Następnie wmieszać do masy przesiane mąki. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę, by ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię i wylać cieniutką warstwę ciasta na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.


4 figi
4 łyżki brązowego cukru

Figi pokroić na części i obtoczyć w cukrze. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i ułożyć na niej figi, smażyć, aż cukier się roztopi i skarmelizuje. Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć i podawać w towarzystwie fig.

2 komentarze:

  1. Kasztanowe naleśniki z figami , mniam , to ty Kamilka do mnie na kopytka a ja do ciebie na naleśniki , może być?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie bardzo!
    Uwielbiam i kasztany i figi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect