niedziela, 29 października 2017

czekoladowa babka z rajskimi jabłuszkami


Puszyste i bardzo wilgotne ciasto z czekoladą i mlekiem, z dodatkiem małych bardzo kuszących jabłuszek. Ciasto jest pyszne i smakuje podobnie jak murzynek, jest bardzo szybkie do przygotowania, doskonale smakuje z różowymi jabłuszkami w środku, a w przypadku ich braku można użyć innego ulubionego jabłka. Czekoladowa babka z rajskimi jabłuszkami o korzennym aromacie, osypana cukrem pudrem jest idealna na jesienny podwieczorek. 


220 g masła
180 g cukru
100 g czekolady
3 jajka
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
125 ml mleka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
200 g rajskich jabłuszek
cukier puder

W misce zmiksować masło z solą, ekstraktem, cukrem i rozpuszczoną czekoladą na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko i utrzeć. Dodać mąkę, przyprawy, sodę i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Do masy wmieszać pokrojone na kawałki rajskie jabłuszka. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 70 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Piękna!
    Smak na pewno wspaniały. Świetny widok na nieprzyjemny poniedziałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że ja za czekoladą nie przepadam,
    ale babka z jabłuszkami wygląda ślicznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect