wtorek, 10 października 2017

makaron z kurkami i cukinią


Makaron z kurkami i cukinią, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Ulubiony makaron z pysznym sosem z kurek doprawionym winem, czosnkiem oraz tymiankiem, podany w towarzystwie podsmażonej żółtej cukinii to bardzo proste i eleganckie danie.

 300 g kurek 
2 ząbki czosnku
1 cebula 
50 g masła 
60 ml wytrawnego białego wina
140 ml śmietany
sól
pieprz 
2 gałązki tymianku
 
Grzyby oczyścić. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, aż będą miękkie, wlać wino i zredukować ilość płynów o połowę. Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.

250 g makaronu
1 żółta cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz 
 
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić. Makaron podawać w towarzystwie cukinii i sosu grzybowego.

2 komentarze:

  1. Cóż za fajne i pyszne danie, a i sam makaron nietypowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wspaniale skomponowane!
    Ten makaron bardzo lubię, nawet sama robiłam...
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect