Pyszne bardzo kruche pierniczki, bez jajek i środków spulchniających. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Przepis na kruche pierniczki dodaję do akcji 9 Festiwal Pierniczków.
2 1/2 szklanki mąki pszennej
230 g masła
1/3 szklanki melasy
1/3 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
230 g masła
1/3 szklanki melasy
1/3 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
Masło, cukier i melasę utrzeć razem na puszystą masę, dodać sól i przyprawę do piernika. Do masy dosypać mąkę, dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 10 minut. Pierniczki studzić na kratce.
Będą piękną świąteczną ozdobą;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadasz z tym przepisem! :) Jutro chrześniak przychodzi ;)
OdpowiedzUsuńMelasę mogę zastąpić miodem?
Alucha, najwyżej będą jaśniejsze :) Buziole!
UsuńKamilka i powiadasz ,ze pyszne , że warto? bo wiesz natłukłam pierniczków, ale może jakie by jeszcze upiekła :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowałaś
Aluś, jesteś pracuś pierniczkowy :) A z przepisu zawsze można skorzystać za rok :) Buziole!
UsuńJak ładnie udekorowane :D
OdpowiedzUsuńPierniczysz na całego ;-)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę urocze! :)
OdpowiedzUsuń