Przepyszny piernik z dodatkiem kandyzowanego imbiru i gotowanych w białym winie gruszek o aromacie imbiru, zatopionych w karmelowej masie. Piernik jest bardzo wilgotny i aromatyczny. Przepis na piernik z gruszkami i imbirem przygotowany według przepisu Anny Olson, dodaję do akcji 9 Festiwal Pierniczków. 
2 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy. Podgrzać w rondlu masło, brązowy cukier, syrop klonowy i  cynamon, aż w gęstej cieczy pojawią się bąbelki powietrza. Przelać  powstały syrop do formy i rozprowadzić na dnie.
3 gruszki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 centymetry korzenia imbiru
Gruszki obrać i pokroić każdą wzdłuż na osiem kawałków, usunąć gniazda  nasienne. Ułożyć gruszki w niewielkim garnku, zalać winem, wodą i  zasypać cukrem. Pokroić korzeń imbiru w grube plasterki. Dodać do  gruszek i przykryć owoce arkuszem papieru do pieczenia tak, żeby papier  opierał się na owocach w głębi garnka. Podgrzać, aż płyn zacznie  parować, zmniejszyć ogień, żeby gruszki się nie rozpadały i gotować, aż  owoce będą miękkie. Zdjąć z ognia, odlać płyn i ułożyć  gruszki w rozetę, na syropie w tortownicy.
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka melasy
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika 
szczypta soli
1 1/2 szklanki wody 
2 jajka
1/2 szklanki kandyzowanego imbiru
szczypta soli
Utrzeć masło z cukrem na kremową  masę. W 
małej miseczce połączyć sodę z melasą. Do drugiej dużej miski  przesiać 
mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Przelać melasę do  masła 
utartego z cukrem, wymieszać. Dodawać do masy małymi porcjami  sypkie 
składniki na przemian z wrzątkiem, stale mieszając. Dodać jajka i pokrojony w kostkę kandyzowany imbir i wszystko wymieszać. Pokryć ciastem gruszki w tortownicy, delikatnie  
wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ostudzić  
ciasto przez 20 minut. Przykryć formę talerzem, odwrócić do góry dnem,  
otworzyć tortownicę, zdjąć z ciasta dno formy i papier. 




Kamilka , ale dałaś czadu , toć to piernik nad pierniki , takie smaki, ach poezja
OdpowiedzUsuńp.s jak udało się tobie wstawić banerek , ja próbowałam i nic :(
Aluś, dziękuję :)
UsuńBanerka nieu dało mi się umieścić, skopiowałam tylko zdjęcie a link do akcji umieściłam w treści wpisu :(
a to jak u mnie , myślałam ,ze tobie się udało :)
UsuńCudownie wygląda ten piernik :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Jeszcze nie jadłam piernika z gruszkami.
OdpowiedzUsuńZaprosisz mnie na kawałek?:)
Cudowny :D
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię piernikowo...
Ciekawe, piernika z gruszką nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, piernika z gruszką nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny piernik, wygląda smakowicie i ciekawy pomysł z gruszką. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków, pozdrawiam :)