Ciasteczkowe renifery są bardzo kruche i delikatne, wspaniale pachną nie tylko podczas pieczenia. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz ozdabiać. Te ciasteczka, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
200 g masła
70 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie reniferów. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
1 białko
90 g cukru pudru
barwnik spożywczy
Utrzeć mikserem dokładnie białko z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Lukier przełożyć do worka cukierniczego i dowolnie ozdabiać ciasteczka.
prześliczne!
OdpowiedzUsuńPiękne te reniferki
OdpowiedzUsuńsłodziaki :)
OdpowiedzUsuńp.s foremki z Empiku ? bo chyba mam identyczne :)
Aluś, dziękuję. Foremki z h&m :)
OdpowiedzUsuńŚliczności. I jakie piękne obróżki mają:-)
OdpowiedzUsuńPrzesłodkie :-)
OdpowiedzUsuńŁadne foremki :D
OdpowiedzUsuńUrocze reniferki!
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka nadają świętom specjalnego klimatu.
Jakie urocze! Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńAleż rozkoszne! Aż żal jeść :)
OdpowiedzUsuń