codzienność

niedziela, 13 grudnia 2015

ciasteczkowe renifery



Ciasteczkowe renifery są bardzo kruche i delikatne, wspaniale pachną nie tylko podczas pieczenia. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz ozdabiać. Te ciasteczka, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich. 


200 g masła
70 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli


 
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie reniferów. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.


1 białko
90 g cukru pudru
barwnik spożywczy

Utrzeć mikserem dokładnie białko z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Lukier przełożyć do worka cukierniczego i dowolnie ozdabiać ciasteczka.

10 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.