Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, według źródła, to gatunek rośliny z rodziny astrowatych, pochodzący z Ameryki Północnej. Został rozpowszechniony na różnych kontynentach jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna. Topinambur ma zastosowanie w medycynie i kuchni, gdzie wykorzystuje się głównie jego bulwy, które są nie tylko smaczne, ale i wartościowe, ponieważ zawierają inulinę i błonnika. Bulwy wspaniale nadają się na surówki, kremowe zupy albo frytki. Smak i struktura topinamburu zależy od jego przygotowania, jedząc je na surowo, możemy wyczuć chrupkość i posmak białej rzepy, zaś ugotowane swoją konsystencją i smakiem będą przypominać ziemniaki o aromacie nasion słonecznika. Pyszna i bardzo aksamitna w smaku zupa krem z topinamburów i ziemniaków doprawiona świeżym tymiankiem, jest bardzo szybka do przygotowania. Zupa doskonale smakuje i rozgrzewa, jako dodatek do niej warto przygotować chrupiące chipsy z topinamburu.
350 g topinamburów
350 g ziemniaków
800 ml bulionu
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
350 g ziemniaków
800 ml bulionu
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną z kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrane i pokrojone na kawałki topinambury oraz posiekany tymianek, całość chwilę smażyć. Warzywa zalać bulionem i całość gotować około 30 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2 topinambury
olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny
Bardzo ciekawy krem, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńrewelacyjna konsystencja!
OdpowiedzUsuńTeż taką robiłam :-) Bardzo smaczna była:-)
OdpowiedzUsuńZupa wręcz świąteczna
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńGotuję podobną z różnymi dodatkami.
Pozdrawiam Cię.
Znakomicie wygląda;)
OdpowiedzUsuń