codzienność

sobota, 29 listopada 2014

niemiecki chleb pszenny wolnorosnący


Niemiecki chleb pszenny wolnorosnący w smaku przypomina włoską ciabattę, ma miękkie wnętrze o regularnej perforacji i mocno wypieczona, chrupiąca skórkę. Weizenbrot upieczony na podstawie przepisu Kass jest przepyszny, składniki ciasta wystarczy dobrze połączyć, a następnie umieścić w lodówce na dwie doby, a potem tylko upiec dwa pyszne chlebki. 


500 g mąki pszennej chlebowej
360 g wody
1 1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży


Do miski wsypać mąkę i sól, wlać drożdże rozrobione z wodą. Wymieszać i wyrobić krótko, do momentu dokładnego połączenia składników. Uformować ciasto w kulę, miskę przykryć szczelnie i po 30 minutach umieścić w lodówce na 48 godzin. W tym czasie nie mieszać, nie składać i nie zaglądać. Ciasto ma powoli rosnąć w niskiej temperaturze. Po tym czasie wyjąć pojemnik z ciastem z lodówki, odkryć i ocieplić w temperaturze pokojowej przez 60 minut. Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta, nie wyrabiać i nie zagniatać. Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie, posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej, posypanej mąką. Pozostawić do napuszenia na około 60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250° C, naparować piekarnik umieszczając na dnie pieca naczynie z wodą. Wsunąć chlebki do upieczenia na koło 25 minut.

czwartek, 27 listopada 2014

chlebek bananowy z białą czekoladą


Bananowy chlebek jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą, sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek bananowy z białą czekoladą z przepisu Anny Olson jest przepyszny, a przede wszystkim szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Po upieczeniu można go zamrozić, a potem zajadać gdy przyjdzie ochota.

2 banany
1/4 szklanki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 jajko
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki białej czekolady

Banany rozgnieść widelcem. W misce utrzeć masło z cukrem, z jakiem oraz ekstraktem z wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 


wtorek, 25 listopada 2014

zupa krem marchewkowo - kokosowa


Aksamitna w smaku, o pięknym słonecznym kolorze, kremowa zupa marchewkowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Ta lekko orientalna zupa krem marchewkowo - kokosowa doskonale smakuje podana ze śmietaną i natką pietruszki.

6 marchewek
2 ziemniaki
400 ml bulionu
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki

W garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojone w kostkę warzywa, chwilę smażyć. Wlać bulion i mleczko kokosowe, doprowadzić zupę do wrzenia, gotować całość przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną i natką pietruszki.

niedziela, 23 listopada 2014

razowa szarlotka z owsianą kruszonką


Szarlotka dużą ilością jabłek z dodatkiem aromatycznego cynamonu, zapieczona w pysznym kruchym cieście na bazie mąki razowej, z kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Razowa szarlotka z owsianą kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, a do jej upieczenia najlepsze są jabłka odmiany szara reneta, które nie rozpadają się podczas pieczenia, dzięki temu kosteczki jabłka bardzo ładnie prezentują się w cieście.

160 g masła
2 jajka
200 g mąki pszennej razowej 
140 g mąki tortowej 
50 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posiekać razem mąki, proszek, masło i cukier, dodać jajka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. 


3000 g jabłek 
50 g cukru trzcinowego 
2 łyżeczki cynamonu
30 g mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka z cukrem, mąką i cynamonem, tak by oblepiły wszystkie jabłka. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód wyrównując powierzchnię.

100 g masła
50 g cukru trzcinowego 
100 g mąki tortowej
100 g płatków owsianych

Składniki kruszonki połączyć ze sobą i wcierać masło w mąkę i płatki, do chwili utworzenia się grudek. Jabłka posypać równomiernie kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, i piec jeszcze 40 minut.  

piątek, 21 listopada 2014

klasyczne spaghetti z klopsikami


Makaron z mięsnymi klopsikami wieprzowo - wołowymi, gotowanymi w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych ziół, czosnku, cebuli oraz octu balsamicznego to klasyczne danie kuchni włoskiej. Klasyczne spaghetti z klopsikami inspirowane przepisem Donny Hay podane z tartym parmezanem oraz bazylią jest pyszne. 


250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny 
2 ząbki czosnku
50 g bułki tartej  
1 jajko 
sól
pieprz  
olej do smażenia 

Do mielonego mięsa dodać jajko, drobno posiekany czosnek, tartą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Z masy uformować małe kulki. Mięsne kulko smażyć na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor. 


500 g pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego 

250 ml bulionu wołowego
2 gałązki szałwii
2 łyżki oliwy
1 gałązka tymianku
sól

pieprz
250 g makaronu spaghetti
 
2 gałązki bazylii
 parmezan 

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory, bulion, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, posiekaną szałwię oraz tymianek, sól, pieprz i całość chwilę gotować. Do sosu dodać klopsiki i całość gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż objętość sosu się zredukuje. Sos i klopsiki podawać z ugotowanym makaronem, posypanym startym parmezanem oraz posiekaną bazylią.    

środa, 19 listopada 2014

chleb litewski


Wyjęcie z pieca pierwszego bochenka było świętą chwilą. Wierzchem dłoni Rosalia ścierała sobie pot z czoła, szeroko rozstawiała nogi i lekko odchylając się do tyłu, wydawała polecenie, po czym kontrolowała kobiety, które łopatą wyciągały kolejne bochenki i układały je na płótnach rozłożonych na stołach rozstawionych wzdłuż ścian. Panowała kompletna cisza. Rosalia zaczynała "wypróbowywać" chleby: naciskając kciukami, sprawdzała, jak się upiekły. Już od najlżejszego nawet naciśnięcia rozchodził się wszędzie zapach gorącego chleba. Jej aprobacie towarzyszyły westchnienia ulgi pozostałych kobiet, napięcie ustępowało i powracano do rozmów. Rosalia nie uczestniczyła jednak w tych pogaduszkach, bo właśnie wybierała bochenki. Ten z najbardziej złocistą i chrupiącą skórką był przeznaczony dla nas. Drugi brała dla swoich dzieci. Pozostałe trafiały do szafki, dla innych. Jednak nie częstowała nas choćby malutką kromką, dopóki cały chleb nie został upieczony. Wtedy dopiero wyciągała też spod stołu szafeczkę, w której chowała ciasto na zaczyn potrzebny w następnym tygodniu.
Simonetta Agnello Hornby
Kropla oliwy


Wspólna listopadowa piekarnia Amber ma aromat kminku, za sprawą chleba litewskiego na zakwasie, z żytnią mąką, otrębami, bez dodatku drożdży. Ten ciemny chleb jest wypiekiem dla bardziej zaawansowanych piekarzy, należy mu poświęcić czas, nie można go robić na skróty, trud się jednak bardzo opłaca, bo chleb jest wspaniały. Chleb litewski upieczony na podstawie przepisu Mirabbelki, ma ciemną skórkę i lekko wilgotne, pachnące kminkiem wnętrze. To porcja ciasta na dwie formy keksowe.
 

50 g zakwasu
130 g mąki żytniej
120 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 8 - 12 godzin. 

cały zaczyn
90 g mąki żytniej
110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 - 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. 

100 g otrąb 
2 łyżki kminku
200 g wody 

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.

cały zaczyn
zaparzone otręby
350 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej
300 g wody letniej 
2 łyżki melasy
1 łyżka soli 

Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C  i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
 



poniedziałek, 17 listopada 2014

zupa serowa z ziemniakami


Pyszne połączenie pora, ziemniaków, czosnku i sera Camembert w prostej do przygotowania jedwabistej zupie. Zupa serowa z ziemniakami to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek, doskonale smakuje podana karmelizowanym porem oraz pieczywem. 
 
400 g ziemniaków  
1000 ml bulionu  
2 łyżki oliwy
1 cebula  
2 ząbki czosnku  
200 g sera Camembert
1/2 pora
2 łyżki masła  
sól
pieprz

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać wywar, całość zagotować, gotować około 25 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać ser, całość zagotować i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać z drobno pokrojonym porem, podsmażonym na maśle. 

sobota, 15 listopada 2014

śniadaniowe batoniki


Śniadaniowe batoniki przygotowane według przepisu Nigelli Lawson są szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe. Batoniki zrobione są na bazie płatków owsianych, wiórków kokosowych, bakali, pysznych ziaren i pestek oraz mleka skondensowanego słodzonego. Batoniki są doskonałe na śniadanie, można je też bezkarnie podjadać w ciągu dnia, przepis dodaję do akcji Orzechowy Tydzień 2014.

 
420 g mleka skondensowanego słodzonego
250 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
65 g nasion słonecznika
65 g pestek dyni
65 g sezamu
65 g orzechów włoskich

Mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130º C na 60 minut. Po lekkim przestudzeniu masę pokroić na batoniki.





czwartek, 13 listopada 2014

placek królewski


Adoptuj Pszczołę 2 to akcja Greenpeace Polska gdzie zebrane środki zostaną przeznaczone na odnowienie populacji pszczół w Przyczynie oraz budowę społecznych ogrodów miejskich. Akcja potrwa do 18 listopada i wciąż możesz zaadoptować pszczołę. Wystarczy, że wejdziesz na stronę www.adoptujpszczole.pl i klikniesz „Adoptuj”. Jedna pszczoła to tylko 2 złote. Razem naprawdę możemy zmienić los pszczół i owadów zapylających w Polsce! Twoja pomoc jest bardzo ważna! To wbrew pozorom temat bardzo bliski kwestiom kulinarnym - 1/3 tego, co trafia na nasze stoły zawdzięczamy właśnie pszczołom. Bez nich nie byłoby miodu, ale także pięknych dyni, cukinii, pomidorów, wielu ziół, orzechów czy olejów. Ja z tej okazji mam dla Was pyszne ciasto miodowe z kremem budyniowym, upieczone na podstawie rodzinnego przepisu. Placek królewski jest czasochłonny, ale warto mu poświęcić czas na przygotowanie, to ciasto na dużą blachę, z dwoma warstwami kruchego ciasta miodowego oraz biszkoptu, przełożone pysznym kremem budyniowym.


3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
125 g masła
1 łyżeczka sody


Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 12 minut. Drugą część ciasta upiec w taki sam sposób.

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C.

1000 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
125 g masła


W szklance mleka rozrobić budyń oraz mąki, resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zewrze dodać zawiesinę budyniową i cały czas mieszać, aż masa się zagotuje, a krem stężeje. Do gorącej masy, dodać masło i całość wymieszać, aż krem będzie jednolity. Krem podzielić na dwie równe części.

150 g czekolady

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto miodowe, na tym równomiernie rozprowadzić jedną cześć gorącego kremu, przykryć ciastem biszkoptowym, następnie rozprowadzić pozostały gorący krem, na kremie ułożyć ciasto miodowe. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą. Ciasto pozostawić do ostudzenia.

wtorek, 11 listopada 2014

pieczone gęsie udko


"Na świętego Marcina najlepsza gęsina"

Pieczone gęsie udko marynowane w porto z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, podane w towarzystwie puree z kalarepy oraz pieczonego jabłka z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny posiłek. 

2 jabłka
6 łyżek żurawiny do mięs 

Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie, by zapobiec pęknięciu jabłka podczas pieczenia. Jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania i wypełnić żurawiną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C z piec 30 minut. 

5 kalarep
50 g masła
sól
biały pieprz

Obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzoną kalarepę zmiksować na gładkie puree z dodatkiem masła, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. 


2 gęsie udka
1 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
50 ml porto
sól
pieprz

W misce wymieszać porto z posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udka oprószyć solą i ułożyć w marynacie, wstawić do lodówki na noc. Udka wraz z marynatą ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 100 minut, i podlewać sosem powstałym w trakcie pieczenia. Udka podawać na purre z kalarepy w towarzystwie pieczonego jabłka z żurawiną.

poniedziałek, 10 listopada 2014

dyniowe pierogi z ricottą i szałwią


Dynia jest zdecydowaną królową jesieni, to pękate warzywo idealnie więc pasuje do jesiennej wersji pierogów na cztery pory roku lepionych z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Ciasto na bazie dyniowego puree, mąki i jajka nadziane delikatnym nadzieniem z ricotty podane w towarzystwie szałwiowego masła jest pyszne. Dyniowe pierogi z ricottą i szałwią to moja propozycja pierogów na cztery pory roku - jesień.


250 g ricotty
1 ząbek czosnku
1 gałązka szałwii
sól
pieprz 

Ricottę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i szałwią, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

1/2 szklanki puree z dyni
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
1 łyżka oliwy 

Z mąki, puree z dyni, jajka i odrobiny soli zagnieść gładkie i sprężyste ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie.

1 gałązka szałwii
50 masła 

Na patelni na rozgrzanym maśle zrumienić listki szałwii. Pierogi podawać polane masłem.

niedziela, 9 listopada 2014

chleb z rodzynkami i orzechami


Przepyszny chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem z dodatkiem orzechów włoskich oraz rodzynek upieczony na podstawie przepisu Jeffrey Hamelmana. Przepis na chleb z rodzynkami i orzechami dodaję do akcji Orzechowy Tydzień 2014.


150 g mąki żytniej
120 g wody
8 g zakwasu 

Wszystkie składniki wymieszać, zakryć szczelnie folią i zostawić na 12 - 16 godzin.

cały zaczyn
325 g mąki pszennej chlebowej
25 g mąki żytniej
220 g wody
9 g soli
5 g drożdży instant
60 g rodzynek
70 g orzechów włoskich

Zaczyn wymieszać z wodą i drożdżami, dodać mąki, sól i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodać do ciasta orzechy oraz rodzynki i jeszcze chwilę wyrobić ciasto. Ciasto złożyć w bochenek, ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na nagrzanego do 235° C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220° C i piec jeszcze około 20 minut.



Orzechowy Tydzień

piątek, 7 listopada 2014

szarlotka z jabłek z likierem Sambuca


Pyszne ciasto z połówkami jabłek gotowanymi w likierze anyżowkowo - owocowo - ziołowym z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy. Szarlotka z jabłek z likierem Sambuca upieczona na podstawie przepisu Tessy Capponi - Borawskiej.  


5 jabłek 
160 ml likieru Sambuca 
280 g cukru
1 pomarańcza 
100 g masła 
5 jajek 
300 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży 
szczypta soli 

Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbawić gniazd nasiennych i włożyć do płaskiego garnka, polać likierem, dodać cztery łyżki cukru i połowę startej skórki z pomarańczy. Garnek przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut, przewracając połówki tylko raz. Jabłka wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Syrop odcedzić i odstawić. Masło ubić z resztą cukru, dodawać powoli żółtka, ciągle ubijając. Wlać sok z pomarańczy, dodać pozostałą startą skórkę i dokładnie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z drożdżami i solą, wymieszać do uzyskania dość zbitej masy. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę wylać do wysmarowanej masłem tortownicy, a na wierzchu równomiernie ułożyć połówki jabłek, ostrożnie zanurzając je w cieście. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i posmarować syropem z gotowania jabłek.

środa, 5 listopada 2014

jesienne ciasteczka


Jesienne ciasteczka są kruche, bardzo maślane o waniliowym posmaku. Z ciastem dobrze się pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty. Dekorując ciasteczka kolorowymi lukrami można miło spędzić czas, to doskonała zabawa dla małych i dużych.


3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
150 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.


cukier puder
woda
barwnik spożywczy

Z cukru pudru, gorącej wody i barwnika przygotować lukier. Lukrem dowolnie ozdabiać ciasteczka.  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect