Pyszne i jedyne w swoim rodzaju połączenie słodkich, soczystych truskawek z aromatycznymi kwiatami czarnego bzu. Konfitura truskawkowa z czarnym bzem inspirowana tym przepisem jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.
500 g truskawek
200 g cukru
4 baldachy kwiatów czarnego bzu
1/2 cytryny
200 g cukru
4 baldachy kwiatów czarnego bzu
1/2 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę startą z cytryny, odstawić, aż owoce puszczą sok. Dodać kwiatostany czarnego bzu zawinięte w gazę, całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec wyłowić kwiaty bzu i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.