Pieczona perliczka z ziołami.
Boże Narodzenie to dla mnie czas, kiedy na stole ląduje drób. Nigdy nie przekonałam się do indyka, ale przepiórki, gołębie i kaczki są zawsze mile widziane podczas różnego rodzaju świąt. Jest coś pięknego w upieczonym w całości ptaku, stojącym na środku stołu - naokoło świeczki, wypełnione winem kryształowe kieliszki, błyszcząca srebrna zastawa i inne pyszne dania. Przez lata eksperymentowałam z perliczką i przygotowywałam ją na wiele sposobów. Doszłam do wniosku, że to mięso o znakomitym smaku nie musi być mocno doprawione. Wystarczy trochę ziół i kaczy tłuszcz. Na Boże Narodzenie zawsze mamy bardzo dużo różnych dań i niekończące się dodatki - czasami wydaje się, że obiad i kolacja zlewają się w jedno, więc jeden duży ptaki zupełności wystarczy na rodzinę. Zawsze przecież można zostawić jeszcze miejsce na deser - kiedy jak kiedy, ale w święta to absolutna konieczność.
Mimi Thorisson
Apetyt na Francję
Składniki na 4 porcje:
1 perliczka
60 g kaczego tłuszczu lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
drobnoziarnista sól morska lub świeżo mielony czarny pieprz
3 ząbki czosnku nieobrane
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
pęczek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 liście laurowe
Wyjmij perliczkę z lodówki 30 minut wcześniej. Nagrzej piekarnik do 200° C. Natrzyj perliczkę kaczym tłuszczem. Obficie przypraw solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Nadziej perliczkę ząbkami czosnku, cytryną, tymiankiem, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz około 40 - 50 minut, aż skórka będzie złocista, a mięso upieczone (kiedy nakłujesz je nożem, sok wypływający z mięsa powinien być przeźroczysty, a nie różowy). Pokrój perliczkę i podawaj.
Jeśli chcesz podać to danie z ziemniakami, dodaj do naczynia żaroodpornego oskrobane młode ziemniaczki przekrojone na pół, układając je na około perliczki. Posyp solą i skrop odrobiną kaczego tłuszczu lub oliwy z oliwek.