codzienność

poniedziałek, 9 grudnia 2019

chleb dyniowy


Grudniowa piekarni Amber ma pyszny smak dyniowego chleba, z przepisu z bloga Home Baking. Chleb dyniowy w kształcie dyni z suszonymi wiśniami, na zakwasie, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.

150 g wody
150 g mąki pszennej
15 g zakwasu żytniego

 
W misce wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin.

50 g suszonych wiśni
30 g wody 

 
W miseczce zalać owoce wodą i odstawić do napęcznienia na 4 godziny.


cały zakwas
400 g mąki pszenne
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g puree z dyni
170 g wody
5 g drożdży
20 g miodu
15 g soli
2 kory cynamonowe 

 
W misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć wiśnie, początkowo można zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną mąką blat, podzielić ciasto na dwa kawałki i z każdej części uformować bochenek. Cztery sznurki o długości 50 centymetrów, zanurzone uprzednio w olej, zawiązać razem w węzeł na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na blacie. Na tym położyć kulę ciasta, poprowadzić sznurki równomiernie nad kulą ciasta i luźno związać je ze sobą, aby ciasto się podniosło, w środek wepchnąć korę cynamonową. Bochenek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugim bochenkiem postąpić identycznie. Bochenki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C, zmniejszając temperaturę do 220° C, piec przez około 40 minut.


Chleb dyniowy na blogach:

8 komentarzy:

  1. Pięknie Vi wyszedł. I mi tez bardzo smakował. Do kolejnego razu w przyszłym roku😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspólne pieczenie jest fantastyczne. Twój chlebek jest piękny, zdjęcie super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne chlebowe dynie!
    Dziękuję za wspólny rok w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilo - piękny chleb, a pomysł z kora cynamonowa to strzał w dziesiątkę :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie. Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzowski wypiek Kamilko :-) Do upieczenia w Przyszłym roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, myślałam, że to dynie 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne dyniowe bochenki i gratuluję cynamonowych ogonków. Dziękuję za wspólne spotkania w 2019 roku i życzę udanych wypieków na Święta oraz cały 2020 rok.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecudowny chlebek - przepyszny i urodziwy ❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect