Dynia piżmowa Muscade de Provence, to jedna z najwartościowszych odmian dyni piżmowej, słynącej z wyjątkowego aromatu i wspaniałego smaku. Ta odmiana dyni, cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni, ze względu na lekko słodkawy, delikatny smak, intensywnie pomarańczowy miąższ i wyczuwalne aromaty melonowe. Pieczona dynia piżmowa nadziewana mięsem, kaszami, soczewicą, pomidorami, doprawiona aromatycznymi przyprawami, to danie bardzo pyszne i doskonale się prezentujące.
1 dynia piżmowa
100 g kaszy pęczak
60 g kaszy bulgur
40 g zielonej soczewicy
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
3 pomidory
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
papryka wędzona
pieprzu kajeński
sól
pieprz
Kasze i soczewicę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Dynie umyć, osuszyć i odkroić wierzchołek, wydrążyć je z pestek i wyskrobać miąższ zostawiając centymetrowy brzeg. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oleju podsmażyć posiekane ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso i całość chwilę smażyć, dodać pokrojoną dynię i pokrojone w kostkę pomidory, chwilę smażyć. Do farszu dodać kasze oraz soczewicę, posiekaną natkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką. Dynie ułożyć w naczyniu do zapiekania, napełnić farszem, przykryć dyniową czapeczką, na dno naczynia wlać odrobinę wody. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C i zapiekać przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
Pyszna wersja dyni! uwielbiam je faszerowane. Mniammmm....
OdpowiedzUsuńDyni w życiu nie jadłem jeszcze. Coś wspaniałego. Uważam, że trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńMój blog: https://3d-mieszkania.pl/