400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g mielonych migdałów
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g mielonych migdałów
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
1 białko
50 g płatków migdałowych
50 g płatków migdałowych
Jesteś ciasteczkową królową!
OdpowiedzUsuńKolejne fantastyczne ciastka.