Zwykłe i bardzo proste jesienne jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Ciasto jest mięciutkie w środku i wspaniale pachnie, jest napakowane śliwkami i ozdobione kruszonką z dodatkiem płatków owsianych.
200 g mąki pszennej
150 g cukru muscovado
3 jajka
200 g masła
300 g jogurtu
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
300 g śliwek
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z płatkami, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając mikserem na wysokich obrotach, aż składniki dobrze się połączą, dodać jogurt i utrzeć, na końcu delikatnie wmieszać mąkę z dodatkami, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać przekrojone i wypestkowane śliwki.
60 g mąki pszennej
30 g cukru muscovado
30 g płatków owsianych
25 g masła
cukier puder
Mąkę, płatki, cukier i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Na śliwkach rozłożyć kruszonkę. Ciasto wstawić wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.