Chlebki napakowane rajskimi jabłuszkami i orzechami włoskimi są bardzo szybkie do przygotowania i mają chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze. Ciasto jest bardzo aromatyczne i delikatne, słodycz przełamana jest kwaskowatą nutą rajskich jabłuszek wzbogaconą o aromat wanilii. Chlebki z rajskimi jabłuszkami i orzechami umilą nawet najbardziej pochmurny i deszczowy, jesienny dzień.
2 szklanki rajskich jabłuszek
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki jogurtu
1/4 szklanki orzechów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W misce wymieszać jabłuszka z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, orzechy i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Umilą!
OdpowiedzUsuńI nawet deszczu nie widać.
Smacznego.
Musiały być cudowne :)
OdpowiedzUsuń