Manti według źródła, to tradycyjne danie tureckie, przypominające pierożki czy uszka. Ma ono bardzo długi rodowód, sięgający średniowiecza. Do Anatolii dotarło z Azji Środkowej, wraz z przybywającymi stamtąd plemionami tureckimi. Różne rodzaje mantı są dziś charakterystyczne nie tylko dla Turcji, ale i dla całego Turkiestanu, Tadżykistanu i Afganistanu. Tureckie mantı mają postać maleńkich pierożków. Farsz do mantı to najczęściej mielone mięso wołowe, może być także jagnięcina. W niektórych regionach pierożki nadziewa się mięsem kurzym lub przepiórczym. Mantı podawane są najczęściej z sosem jogurtowo - czosnkowym oraz pastą pomidorową. Mogą być doprawiane sproszkowaną czerwoną papryką, sproszkowanymi owocami sumaku czy też suszonymi liśćmi mięty. Rozmiary mantı świadczą tradycyjnie o kunszcie gospodyni – im mniejsze pierożki, tym zdolniejsza kucharka. Ponieważ lepienie mantı to zajęcie bardzo pracochłonne, często zaangażowana jest w to prawie cała rodzina. Najsłynniejsze tureckie mantı pochodzą z Kayseri. Dawniej panna młoda z tego regionu musiała przed ślubem nalepić pierożków dla gości weselnych. Jeśli były one na tyle małe, że na jednej łyżce stołowej zmieściło się ich aż 40, świadczyło to o talentach przyszłej pani domu. Wspaniale smakują też te pierożki gotowane na parze, z białym serem, delikatnym ciastem, a na wierzchu ze śmietaną oraz sosem z malin. Manti z serem i malinami, są przepyszne i zostały przygotowane na podstawie przepisu Madame Edith.
500 g twarogu śmietankowego
15 g cukru z wanilią
80 g cukru
2 żółtka
Ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, odstawić.
400 g mąki pszennej
2 jajka
30 ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać jajka, olej oraz szczyptę soli, następnie stopniowo dodawać mleko, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i dostawić na 15 minut. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać kółka o średnicy 9 centymetrów. Na każdym kłaść łyżkę nadzienia i zawijać tworząc sześcioramienne gwiazdki, a następnie złączać leżące naprzeciw siebie rogi tworząc sakiewkę. W garnku z wkładką do gotowania na parze wysmarowaną oleje zagotować wodę. Manty układać partiami na sitku, przykryć garnek pokrywką i gotować pierogi 20 minut.
200 g malin
50 g cukru
150 g kwaśnej śmietany
Do garnka włożyć owoce, zasypać cukrem i całość zagotować. Manty podawać ze śmietaną i sosem malinowym.