czwartek, 16 listopada 2017

zakwas żytni


Wyhodowanie zakwasu żytniego metodą Jeffreya Hamelmana trwa 4 dni. Czwartego dnia można upiec na nim chleb. Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze. W dniach 3 i 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12 - godzinnych.

Pierwszy dzień:
 
200 g mąki żytniej razowej
200 g wody

Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu, aż powstanie bardzo gęsta pasta. Całość należy odstawić na 24 godziny w temperaturze do 27° C.
 
Drugi dzień:

cały zakwas
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze do 27° C.

Trzeci dzień:

cały zakwas
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody 

Całość wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze do 27° C.
 
cały zakwas
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody 

Wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze do 27°C.

Czwarty dzień:

Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.

Piąty dzień: 

Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect