sobota, 25 listopada 2017

ucierane ciasto ze śliwkami i rozmarynem


Wspaniałe bardzo aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami macerowanymi w likierze śliwkowym z dodatkiem świeżego rozmarynu. Jesienne ciasto z ostatnimi już w tym roku śliwkami jest bardzo wilgotne, a dzięki dodaniu do ciasta soku z macerowania śliwek ciasto ma piękny ciemny kolor i doskonały smak. Ucierane ciasto ze śliwkami i rozmarynem przyjemnie rozgrzewa i wspaniale nadaje się na podwieczorki. 


350 g śliwek
50 g brązowego cukru
60 ml likieru śliwkowego
2 gałązki rozmarynu
 
W miseczce wymieszać pokrojone na mniejsze kawałki wypestkowane śliwki, posiekane igiełki rozmarynu, cukier oraz likier, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na drobnym sitku, sok zachować.

200 g mąki pszennej
125 g cukru 
130 g masła
2 jajka
50 g kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli 
cukier puder

W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać śmietanę, sok ze śliwek i utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Ojej , Kamilka jakie ciasto , mi to chyba od samego oglądania tych pyszności co pieczesz przybyło z 3 kilo , ale co tam poświeciłabym następne ze 3 za kawałek tego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  2. Królestwo za kawałek tego rozpustnego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! Lubię owocowe wypieki! Dodatek rozmarynu jest bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect