niedziela, 12 listopada 2017

pasztet mięsny z galaretką z czarnego bzu


Pasztet mięsny z łopatki wieprzowej i świeżego boczku z dodatkiem kurczaka ma idealną konsystencję i wspaniały smak. Z pasztetem wspaniale komponuje się ciemnogranatowa, lekko cierpka i kwaśna galaretka z czarnego bzu. Pasztet mięsny z galaretką z czarnego bzu przygotowany w małych słoiczkach jest idealny na co dzień i od święta.


1200 g łopatki wieprzowej
700 g boczku wieprzowego
600 g kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera 
1/2 pora
1 cebula
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
 
Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki łopatki, boczek, podzielonego na części kurczaka, warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, dodać bułki i zestawić z ognia. Całość ostudzić. Obrane mięso z kurczaka, łopatkę, boczek, warzywa i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do słoiczków wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Słoiczki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 70 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. 


1/2 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny
 
W miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dodać do niej syrop i dobrze wymieszać. Galaretkę podzielić pomiędzy słoiczki z pasztetem i odstawić do stężenia.

3 komentarze:

  1. Wspaniałe!
    pasztet z galaretką z owocó to styl francuski. Bardzo lubię to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect