codzienność

czwartek, 10 kwietnia 2025

sernik biały puch


Bardzo puszysty sernik na białkach, z pysznym kruchym ciastem. Do upieczenia sernika potrzebna jest duża ilość białek. Białka bardzo dobrze się mrożą i można wykorzystać te, które zostały po karnawałowych słodkościach. Sernik biały puch z przepisu ze strony Wielkie Żarcie, jest lekki i bardzo puszysty. Sernik bardzo rośnie podczas pieczenia i lekko opada po wystudzeniu, pozostaje jednak wysoki.

250 g masła
5 żółtek
140 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na dnie większej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść 1/2 kruchego ciasta. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec spód przez około 15 minut, aż się ładnie zrumieni. Pozostałe ciasto odłożyć do lodówki.

1200 g twarogu sernikowego
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany
14 białek
330 g cukru
20 g cukru z wanilią
1 budyń waniliowy
100 g rodzynek
szczypta soli
cukier puder

W misie miksera utrzeć miękkie masło z połową cukru, do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać porcjami twaróg, cały czas ucierając, do połączenia. Dodać kwaśną śmietanę, budyń w proszku, cukier z wanilią i utrzeć. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać do nich stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, aż powstania gęsta i błyszcząca piana. Ubite białka w kilku turach wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozkruszyć, jak kruszonkę, pozostałe kruche ciasto. Sernik piec przez 70 minut, w piekarniku nagrzanym do 180º C. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przed podaniem. Sernik podawać posypany cukrem pudrem. 

wtorek, 8 kwietnia 2025

nugatowe czekoladki

 
Nugatowe czekoladki, są przepyszne i można je wykorzystać do dekoracji wielkanocnych wypieków, jeśli przygotuje się je w kształcicie jajeczek lub innego motywu świątecznego. Czekoladka składa się z kruchego ciastka, domowej roboty kremu orzechowego z orzechów laskowych oraz czekolady.
 
100 g masła
75 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie pasującym do wielkości foremek do czekoladek. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

200 g czekolady
100 g kremu orzechowego

Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić orzechowym kremem do 1/2 wysokości, na kremie umieścić ciastko. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.

niedziela, 6 kwietnia 2025

mazurek orzechowy


Mazurek na bardzo kruchym spodzie wypełniony nadzieniem orzechowym z dodatkiem czekolady. Mazurek orzechowy, to idealna propozycja na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości i spotkania rodzinne. Jego intensywny smak oraz piękny wygląd z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

175 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
szczypta soli

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Spód ostudzić.
 
250 g orzechów laskowych
200 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
60 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g kakao
40 ml oleju
szczypta soli

Orzechy przesypać na suchą patelnię i podprażyć, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć je na ściereczkę kuchenną i pocierać je aby pozbyć się skórek. Orzechy przełożyć do malaksera i miksować, aż będą miały gładką konsystencję. Do orzechów dodać rozpuszczone czekolady oraz pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować. Krem równomiernie rozsmarować na kruchym cieście, dowolnie udekorować. Mazurek schłodzić przed podaniem.

wtorek, 1 kwietnia 2025

delicja pomarańczowa


Delicja pomarańczowa, to ciasto powstałe na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą. Spód ciasta, to klasyczny biały biszkopt, kolejna warstwa, to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy, a całość wykończona jest musem czekoladowym. Ciasto upieczone na podstawie przepisu z kolekcji Moje Wypieki jest przepyszne i doskonale nadaje się na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco, bo połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe.

2 jajka
70 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 

2 galaretki pomarańczowe
750 ml wody
4 pomarańcze 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, tak aby nie było błonek. Biszkopt przenieść na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy do tortów. Na biszkopcie poukładać kawałki pomarańczy, zalać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
 
200 g gorzkiej czekolady
50 ml soku z pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany do ubijania
szczypta soli
2 łyżeczki kakao

Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę, dodać masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia. W mice ubić białka z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubić. Do masy czekoladowej dodawać kolejno żółtka i wymieszać do połączenia. Do masy czekoladowej dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Całość schłodzić przez noc w lodówce. Kakao posypać na wierzchu ciasta.

czwartek, 27 marca 2025

babka kokosowa


Babka kokosowa jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje. Dodatek oliwy pomarańczowej podkręca smak babki. Babka długo zachowuje świeżość, a przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję.  

240 ml oliwy pomarańczowej
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
250 mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli  

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać oliwę i całość zmiksować. Następnie dodać do masy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

160 g cukru pudru
30 ml wody
10 g wiórków kokosowych

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, udekorować wiórkami kokosowymi.

poniedziałek, 24 marca 2025

bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi


Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi, są przepyszne, mają miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Bułki z przepisu z bloga Cathrine Brandt, w ramach marcowej piekarni Amber, bardzo łatwo przygotować, pieczenie ich należy rozłożyć w czasie, a potem można cieszyć się ich smakiem.

50 g płatków pszennych
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody

W mice wymieszać podane składniki, odstawić w temperaturze pokojowej.
 
 
600 g mąki pszennej
185 g mąki graham
150 g zakwasu żytniego
15 g soli
500 g wody
10 g płatków pszennych

W misce wymieszać mąki z wodą, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodać zakwas, sól i namoczone nasiona, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do miski i zostawić w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składać co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Po tym czasie włożyć ciasto do lodówki na noc. Na następny dzień wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i pokroić ciasto na 20 części. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypać płatkami i wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do piekarnika 250º C, piec je przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230º C i dopiekać jeszcze kolejne 7 minut, aż będą złocistobrązowe. Bułki studzić na kratce.
 
 
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi na blogach:

Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Zacisze kuchenne

niedziela, 16 marca 2025

sernik dubajski


Pyszny sernik dubajski upieczony w kąpieli wodnej na spodzie z ciasta kadayifi, z kremową masą z serków homogenizowanych, wykończony dubajskim nadzieniem oraz czekoladą. Sernik inspirowany słynną czekoladą dubajską, upieczony na podstawie zmodyfikowanego przepisu Betül Tunç.

150 g ciasta kadayif
40 g masła
60 g masła
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi z cukrem, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać posiekane pistacje, sól i całość dobrze wymieszać. Tortownicę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Masę starannie ugnieść na dnie torownicy, której dno i boki zostało wyłożone papierem do pieczenia.

900 g serka homogenizowanego
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
3 jajka
szczypta soli
1 budyń waniliowy

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać serek i ubić masę. Następnie dodać budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasto w tortownicy, wygładzić. Tortownicę umieścić w większej brytfannie, do której wlać tyle wody, aby tortownica była zanurzona na wysokość około 2 centymetrów. Sernik piec w temperaturze 180º C przez 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce przez całą noc.

150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na wierzchu sernika.

100 g gorzkiej czekolady

W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Czekoladą udekorować wierzch sernika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect