codzienność

środa, 4 grudnia 2024

imbirowe ciasteczka


Imbirowe ciasteczka, są kruche i delikatne, idealnie nadają się do podjadania w tym przedświątecznym czasie, osłodzą okres oczekiwania. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się.
 
200 g masła
150 g miodu
360 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

piątek, 29 listopada 2024

dyniowe bułeczki z cynamonem


Dyniowe bułeczki z cynamonem, to ślimaczki pieczone w formie na muffiny, które wyrastając ponad formę tworzą śmieszne zawijańce. Ciasto na bułeczki zostało przygotowane z dodatkiem dyniowego puree, które sprawia że ciasto ma ładny kolor i jest puszyste. Przepis na te jesienne smakołyki pochodzi z kolekcji Doroty z Moje Wypieki.

350 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
180 g puree z dyni
60 g drobnego cukru do wypieków
35 g masła
szczypta soli

W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko, dyniowe puree, rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.


50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Po tym czasie na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 centymetrów. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie rozwałkowane ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Roladę pociąć na 12 równych części. Kawałki ciasta układać w formie na muffinki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 30 minut. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 25 minut.

niedziela, 24 listopada 2024

włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami


Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami, to proste w przygotowaniu ciasto, które jest idealne do podania do popołudniowej kawy, można je także zapakować do śniadaniowego pudełka, albo z lodami podać jako deser. Do upieczenia ciasto należy użyć produktów w temperaturze pokojowej, dzięki będzie jedwabiste i puszyste. To pyszne ciasto o aromacie gruszek zostało upieczone na podstawie przepisu od  An Italian in my kitchen.


3 jajka
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 g mascarpone
30 ml oleju
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 gruszki
cukier puder

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, połowę pokroić w kostkę, a połowę w plasterki. W misce ubić jajka z cukrami na jasną i puszystą masę, dodać mascarpone, olej i ubić. Następnie wmieszać do masy mąki oraz proszek do pieczenia. Dodać gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy w której dno i boki zostały wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 18 listopada 2024

duński chleb na zakwasie


Duński chleb na zakwasie upieczony w ramach listopadowej piekarni Amber jest doskonały. Żytni, ciemny chleb pieczony na zakwasie, to najpopularniejszy rodzaj pieczywa w Danii. Ten chleb jest bardzo prosty do wykonania, potrzebny jest jedynie czas na jego wyrastanie. Jedyne o co trzeba zadbać to, by dokarmić zakwas żytni na dobę przed przygotowaniem chleba. Ten przepyszny, bardzo napakowany ziarnami i nasionami chleb pochodzi z bloga Vaklse Mollen.


75 g żyta
75 g słonecznika
75 g siemienia lnianego
30 g nasion Chia
250 g wody 

Nasiona i ziarna wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc. 

220 g wody
200 g zakwasu żytniego 
50 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej chlebowej
30 g miodu
17 g soli

Do miski wlać wodę, dodać zakwas, namoczone ziarna i nasiona, mąki, miód, sól i wymieszać. Ciasto zagniatać przez 8 minut przy niskiej prędkości miksera. Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wygładzić je wilgotną łyżką. Foremkę przykryć i pozostawić chleb do wyrośnięcia na 6 godzin w temperaturze pokojowej. Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez 100 minut. Wyłożyć chleb na kratkę do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 


Duński chleb na zakwasie na blogach:


sobota, 9 listopada 2024

brzoskwiniowiec z kremem czekoladowym


Brzoskwiniowiec z kremem czekoladowym, przygotowany na podstawie przepisu z Kulineo, jest przepyszny. W cieście tym został połączony kakaowy biszkopt z czekoladowym kremem i brzoskwiniami zatopionymi w galaretce. To ciasto świetnie sprawdzi się na święta czy też uroczystości rodzinne.

5 jajek
120 g mąki pszennej
160 g cukru
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

W misce ubić białka ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.

2 galaretki brzoskwiniowe
400 ml wody
1 puszka brzoskwiń 

Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Do garnka wlać sok, dodać wodę i całość zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać galaretki, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkoptowy blat wyłożony w formie, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

500 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
40 g cukru pudru
100 g czekolady deserowej 

Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno. Połowę kremu wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić pozostały krem.

60 g czekolady deserowej
30 ml mleka

Ciasto polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka.

wtorek, 5 listopada 2024

sernik waniliowo - dyniowy


Sernik waniliowo - dyniowy przygotowany został na podstawie przepisu Henryki Tuszyńskiej autorki książki "Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy". Sernik, w którym zostało połączone kruche kakaowe ciasto z dwoma rodzajami masy sernikowej, jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole.

220 g mąki pszennej
140 g masła
50 g cukru pudru
30 g kakao
2 żółtka
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na dnie i bokach formy wyłożyć 3/4 ilości ciasta.

400 g twarogu sernikowego
150 g puree z dyni
2 jajka
30 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
70 g cukru
 
W misce zmiksować na gładko wszystkie składniki.

600 g twarogu sernikowego
2 białka
30 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
70 g cukru

W misce zmiksować na gładko wszystkie składniki. Na kruchym cieście wyłożonym w formie wykładać naprzemiennie do dwie łyżki każdej z mas, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe kruche ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, schłodzić w lodówce.

czwartek, 31 października 2024

ciastka dynie


Kruche i delikatne ciasteczka idealnie nadają się na Halloween, z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Ciastka dynie przekładane masą kajmakową, są idealnym dodatkiem do kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
 
200 g masła
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie dyni, całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1 białko
30 g cukru
100 g masy kajmakowej

Ciastka z okienkiem posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce. Następnie posmarować pośrodku pełne ciastka masą kajmakową i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect