codzienność

sobota, 21 czerwca 2025

sernik gotowany z truskawkami


Sernik gotowany, to pyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby stężało, a składniki dobrze się połączyły i herbatniki zmiękły. Masa serowa jest szybka do przygotowania, bo wystarczy tylko zagotować składniki. Tak przygotowany sernik jest bardzo smaczny i kremowy. Masa serowa doskonale smakuje połączona z galaretką truskawkową i truskawkami. Sernik gotowany z truskawkami, inspirowany przepisem Orchideli, to pyszne ciasto w którym warstwa sera i truskawek doskonale się uzupełniają.

1000 twarogu sernikowego
200 g masła
3 jajka
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
180 ml mleka
2 budynie waniliowe
400 g herbatników


Do garnka przełożyć twaróg, dodać masło, jajka i cukry. Całość zagotować, aż składniki się roztopią. W garnuszku rozmieszać mleko z budyniem, mieszankę dodać do twarogu i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć herbatniki. Połowę masy twarogowej przelać na herbatniki, na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę twarogową, na tym ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Całość odstawić w zimne miejsce aby stężało. 

2 galaretki truskawkowe
500 ml wody
600 g truskawek

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać pokrojone na kawałki truskawki, wystudzić. Na herbatnikach wyłożonych na blasze rozprowadzić wystudzoną galaretkę z truskawkami, całość schłodzić w lodówce.

środa, 11 czerwca 2025

ciasto makowe z truskawkami


Ciasto makowe z truskawkami, to połączenie biszkoptowego ciasta z dodatkiem maku, z pysznym budyniowym kremem i truskawkami. Ciasto z tego przepisu, to pyszna i efektowna propozycja na wiele okazji.

7 jajek
160 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej 
160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
135 g maku
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy mak oraz sok z cytryny. Masę wyłożyć do mniejszej blachy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.


700 ml mleka
4 żółtka
120 g cukru
20 g cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
300 g masła 
300 g truskawek

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą część mleka zmiksować z mąkami oraz żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając. Budyń ostudzić, przykrywając go folią spożywczą. W misce utrzeć masło na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy biszkoptowy blat. Blat posmarować cienką warstwą kremu, na kremie ułożyć truskawki, na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Na wierzchu ułożyć drugi blat, docisnąć. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

250 ml śmietany do ubijania
20 g cukru z wanilią

W garnuszku ubić śmietanę z cukrem na sztywno, rozsmarować ją na wierzchu ciasta.

wtorek, 3 czerwca 2025

tort z truskawkami


Tort z truskawkami, to połączenie biszkoptu pieczonego na oleju z kremem na bazie śmietany i mascarpone oraz lekkiego i orzeźwiającego w smaku dżemu truskawkowego. Tort jest prosty w wykonaniu, dobrze smakuje i pasuje na małe uroczystości rodzinne lub jako lekki deser do wiosennej kawy.

8 jajek
200 g cukru
20 g cukru z wanilią
240 g mąki pszennej
60 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

W misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą ubić jajka z solą i cukrami na jasną, puszystą masę. Do masy dodać olej i ubić. Ściągnąć miskę z garnka, do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części.

500 g mascarpone
500 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru

W misce ubić serek, śmietanę z cukrami do uzyskania gęstego kremu.

300 g truskawek
20 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny

Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, wlać wodę i wsypać cukier. Całość zagotować, mieszają, że owoce się lekko rozpadną. Zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Masę ostudzić.

150 ml herbaty owocowej

Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości dżemu. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz pozostały dżem. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Tort schłodzić przed podaniem.

poniedziałek, 26 maja 2025

rabarbaranki


Rabarbaranki, to rozkosznie pyszne waniliowe bułeczki z rabarbarem. Bułeczki z przepisu Rozkosznego wykonane są z lekkiego jak puch maślanego ciasta, z nadzieniem z rabarbaru, które po upieczeniu smaruje się waniliowym syropem.

500 g rabarbaru
80 g cukru
30 ml wody

Do garnka włożyć pokrojony na kawałki rabarbar, dodać cukier, wlać wodę i całość zagotować. Gotować chwilę, aż rabarbar się lekko rozpadnie. Odstawić do ostudzenia.

40 cukru
30 ml wody
1/2 laska wanilii

Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Całość gotować przez 2 minuty, odstawić.

450 g mąki pszennej
80 g cukru
30 g drożdży
180 ml wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
150 g masła

Do miski wlać wodę, dodać drożdże i je rozpuścić. Dodać mąkę, cukier, sól, śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz jajko. Wyrabiać ciasto przez kilka minut mikserem, aż będzie gładkie. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło, kawałek po kawałku. Wyrabiać jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, podzielić ciasto na 10 części. Każdy kawałek zrolować w pasek o długości około 15 centymetrów, zwinąć go w ślimaka, zrobić otwór w środku i wypełnić go łyżką musu rabarbarowego. Tak przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

1 jajko
15 ml wody

W miseczce ubić jajko z wodą. Mieszanką posmarować wierzch bułeczek. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec bułeczki przez około 20 minut. Świeżo upieczone bułeczki posmarować syropem waniliowym.

poniedziałek, 19 maja 2025

migdałowe ciasto z serem i rabarbarem


Migdałowe ciasto z serem i rabarbarem, jest bardzo wilgotne i doskonale smakuje. W cieście, które można szybko przygotować, ucierane ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, zostało połączone z masą serową o truskawkowym aromacie, rabarbarem oraz płatkami migdałowymi. 

440 g truskawkowego serka Philadelphia
2 jajka
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

W misce utrzeć jajka z cukrem i ekstraktem na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko.

4 jajka
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 ml oleju
220 g mielonych migdałów
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g rabarbaru
30 g płatków migdałowych
cukier puder

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać olej i całość zmiksować. Następnie dodać do masy migdały, mąkę, proszek do pieczenia i ubić razem na gładką masę. Masę przelać do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ucierane wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową. Na masie rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar. Na wierzchu równomiernie rozsypać płatki migdałowe. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 12 maja 2025

bułki marchewkowe z nasionami

 
Bułki marchewkowe z nasionami z przepisu Zorry są przepyszne, po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Bułki są łatwe i szybkie do upieczenia, w składzie zawierają startą marchewkę oraz różne ziarna i nasiona. Według autorki przepisu wodę w przepisie można zastąpić sokiem z marchwi i użyć innych ulubionych dodatków. Bułki, które doskonale będą smakować na śniadanie, umilą brunch na tarasie, a także urozmaicą wiosenny piknik, to propozycja Amber w majowej piekarni.

270 g wody 
10 g drożdży
100 g marchewki
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
350 g mąki pszennej
30 g płatków owsianych
20 g słonecznika
20 g sezamu
20 g siemienia lnianego
10 g nasion Chia
9 g soli



W misie robota umieścić wszystkie składniki oprócz soli i wyrabiać ciasto przez 4 minuty na najniższych obrotach. Dodać sól i wyrabiać ciasto przez 10 minut na prędkości 2. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 100 minut, aż podwoi swoją objętość. Po 40 minutach rozciągnąć i złożyć ciasto jeszcze raz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić je na 10 równych części. Uformować z tych kawałków owalne kawałki ciasta. 
 
30 g płatków owsianych
 
Posmarować powierzchnię odrobiną wody i obtoczyć w płatkach owsianych. Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bułki i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika należy przeciąć bułki wzdłuż. Piec bułki w naparowanym piekarniku w temperaturze 220° C z termoobiegiem przez około 25 minut. Bułki studzić na kratce.
 

Bułki marchewkowe z nasionami na blogach:

wtorek, 6 maja 2025

chleb z czosnkiem niedźwiedzim


Chleb z czosnkiem niedźwiedzim inspirowany tym zdjęciem jest bardzo smaczny. Chleb powstał z połączenia mąki pszennej z zakwasem oraz pastą z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem oleju, wzbogacony ząbkami czosnku dla podkręcenia smaku. Chleb zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotne pyszne wnętrze.

1 pęczek czosnku niedźwiedziego
120 g oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
100 g zakwasu żytniego
8 g suchych drożdży
700 g mąki pszennej
300 ml wody


W pojemniku malaksera zmiksować na gładko czosnek niedźwiedzi, olej, ząbki czosnku oraz sól. Do miski włożyć zmiksowany czosnek niedźwiedzi, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na około 2 godziny. W trakcie tego czasu 2 razy złożyć ciasto. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, odciąć 1/4 ciasta. Podzielić tę część na 4 kawałki. Z każdej części uformować równej długości niedługie wałki. Wałki przeplatając ze sobą połączyć w kulę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części. Z części uformować równej długości wałki. Wałki połączyć ze sobą na końcu i zapleść warkocz. Warkocz ułożyć na blasze wokół kuli ciasta. Chleb przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Włożyć blachę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 40 minut i piec, aż się ładnie zrumieni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect