5 żółtek
140 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany
14 białek
330 g cukru
20 g cukru z wanilią
1 budyń waniliowy
100 g rodzynek
szczypta soli
200 g czekolady
100 g kremu orzechowego
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić orzechowym kremem do 1/2 wysokości, na kremie umieścić ciastko. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Zacisze kuchenne