środa, 27 listopada 2013

galaretka i marmolada z pigwy


Galaretkę z pigw, przyrządza się w ten sam sposób, jak galaretkę z jabłek. 
Pigwy opłukane, nieobierane pokrajać, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. 
Sok scedzić, wziąć na szklankę soku szklankę cukru i gotować do próby. 
Pozostały gąszcz wysmażyć na marmoladę, dodając 1/2 kilo cukru na kilo masy. 
Bardzo smaczna będzie galareta z pigwy, gdy dodamy trzecią część jabłek.
Maria Śleżańska
Kucharz polski
1932


Owoce pigwy według źródła są bardzo twarde i kwaśne, nazywane bywają polską cytryną. Są za to bardzo aromatyczne i używane do wytwarzania syropów, nalewek, win czy konfitur, doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Pigwa zawiera bardzo dużo pektyn, dzięki czemu po dodaniu do dowolnej konfitury spowoduje jej zagęszczenie, wsparte dodatkowo bajkowym aromatem. Bardzo prosto przygotować galaretkę i marmoladę z pigwy wystarczą tylko owoce, cukier i czas. Galaretka będzie świetna do pieczywa i jako dodatek zimowej herbaty. Marmolada doskonała do pieczywa, świetnie sprawdzi się w wypiekach, pyszna w strucli drożdżowej z marmoladą pigwową, dzięki swojej miodowej nucie, w cudownym sposób wpływa na jej smak.


pigwa
cukier
woda

Owoce oczyścić z meszku, umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Owoce wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by pokryła owoce. Gotować aż zmiękną, odstawić do przestygnięcia. Ugotowane owoce, przecedzić przez drobne sitko, odmierzyć odlany sok. Na każdy litr soku, dodać kilogram cukru. Sok wlać do garnka, dodać cukier i całość gotować około 120 minut. W celu sprawdzenia stężenia galaretki, należy odrobinę galaretki umieścić na talerzyku i po chwili sprawdzić, czy stężała. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.



Po lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko leciutko pyrkała.

Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.

Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Pozostałe po odcedzeniu owoce zmiksować i zważyć. Na każdy kilogram pulpy dać, pół kilograma cukru. Pulpę zasypać cukrem, wymieszać i całość delikatnie gotować, aż masa zmniejszy objętość, ściemnieje i uzyska odpowiednią konsystencję. Gorącą marmoladę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.
Po lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko leciutko pyrkała.

Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.

Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Po lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko leciutko pyrkała.

Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.

Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

12 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie :) a smakuje z pewnością jeszcze lepiej, pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przyjemny przepis :-) A mnie nieustannie zachwyca, jak pięknie pigwa zmienia kolor w czasie gotowania. Choćby dlatego ją lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czad i to podwójnie

    OdpowiedzUsuń
  4. biorę obie wersje:) mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy takich cudów nie próbowałam. Z pigwy jedynie nalewki piłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. są wspaniałe :) porywam na kanapkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Naturalne leki na te okropną pogodę, mniam :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio mnie ta pigwa na straganie kusiła, kusiła...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakże mi przykro, że Magdy nie skusiła :)))

      Usuń
  9. galaretka z pigwy smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect