niedziela, 10 listopada 2013

orzechowe rogaliki


Kruche orzechowe ciasteczka można przygotować bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto a potem formować rogaliki ręcznie lub użyć foremki w takim kształcie. Pyszne orzechowe rogaliki dodaję do akcji Orzechowy Tydzień.


280 g mąki pszennej 
100 g cukru pudru
 100 g mielonych orzechów włoskich
200 g masła

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i powykrawać ciasteczka w kształcie rogalików. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C  i piec przez około 12 minut, aż się zrumienią.



Orzechowy Tydzień

6 komentarzy:

  1. takie właśnie orzechowe rogaliki prababcia zawsze robiła na święta, tylko z mielonymi migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite rogaliczki. Cudeńka takie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas mówimy na to 'podkówki orzechowe' :))
    Uwielbiam te ciasteczka!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  4. takie orzechowe rogaliki przynoszące szczęście bo mi trochę podkówki przypominają , choć jakby były i w innym kształcie to przynoszą szczęście dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem tak objedzona rogalami marcińskimi, ale i tak chwyciłabym taka małą podkówkę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, u nas też rogale marcińskie dziś królują :) Buziaki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect