czwartek, 21 listopada 2013

francuski chleb na zakwasie


Francuski chleb na zakwasie z przepisu Daniela Leadera, to klasyczny chleb o grubej skórce, nadający się do długiego przechowywania. Jest przepyszny, ma wspaniałą głębię smaku, wilgotną, sprężystą skórkę i zwarty miękisz.
 

1/4 szklanki zakwasu
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 
 

cały zaczyn
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki żytniej
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody

Do miski wlać wodę, dodać zaczyn i rozmieszać, wsypać mąki i połączyć wszystko razem, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać sól i wszystko razem dobrze wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 120 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i umieścić go w obsypanym mąką koszyku do wyrastania. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoić swoją objętość. Na spód nagrzanego do 230° C piekarnika wstawić blachę z szklanką wody, bochenek naciąć nożem i przełożyć na dobrze rozgrzaną blachę do pieczenia. Chleb wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, a następnie obniżyć temperaturę 200
° C i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie rumiany.

16 komentarzy:

  1. Fajny chlebuś, aż chciałoby się sięgnąć do monitora i urwać sobie trochę do podjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny cudny chlebek ;)
    czestuje sie kromeczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Kamilko! Te nacięcia mnie urzekły i dziury. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dziurzaste lubię najbardziej:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy pieczenie na kamieniu jest dobrym pomysłem? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiazjeziora, pieczenie na kamieniu pewnie tak, ale ja nie mam i używam blachy i też się sprawdza :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Cudnie nacięty i ja jestem taka głodna...

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest właśnie piękny bochenek chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, Kamilo jest przepiękny , po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczny chleb! Wystarczy masełko albo serek i można zajadać go ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki dokladnie typ maki użyto do wypiku chleba francuskiego? Maka pszenna chlebowa typ 750, maka pszenna jasna typ 450, maka pszenna razowa typ 2000?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno, mąka pszenna 450, chlebowa 750, razowa 2000, czyli dokładnie tak jak piszesz :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ciasto zarobione czeka na wyrośnięcie. Uzyłam maki pszennej razowej do wypieku domowego chleba Melvit i pełnoziarnistej mąki żytniej Gdańskie Młyny i pszennej etc jak w twoim przepisie. Mam nadzieje ze mi wyjdzie bo inaczej zostane bez chleba:) Osobiście jestem pod wrażeniem całej strony. Super blog – gratuluję talentu kulinarnego!

      Usuń
    3. Joanno, trzymam kciuki! Bardzo dziękuję, miło mi, pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect