sobota, 30 listopada 2013

sos żurawinowy z porto


Przepyszny sos na bazie dwóch rodzajów żurawiny, z dodatkiem porto oraz sokiem i skórką z pomarańczy, doskonały do pieczonych mięs czy też świątecznych pasztetów. Sos pasuje do ulubionego sera, pieczonego sera pleśniowego, idealny do wyjadany prosto ze słoika. Przepis na sos żurawinowy z porto dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2013.

 
500 g żurawin
375 ml porto
300 g cukru
1 pomarańcza
200 g suszonej żurawiny
8 g pektyn


Żurawiny przesypać do garnka, zalać porto i zagotować. Gotować około 15 minut, aż żurawina popęka, odstawić do ostudzenia, a następnie przetrzeć przez sito. Wywar ponownie zagotować, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz suszoną żurawinę, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny. Dodać cukier wymieszany z pektyną, podgrzewać do wrzenia, po czym gotować około 3 minuty. Gorącym sosem napełnić wyparzone, suche słoiki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.





Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

4 komentarze:

  1. Jest cudny!
    Uwielbiam kolor i smak żurawiny.
    Ja robię z sherry lub z maderą.
    Spróbuję z porto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, a ja muszę spróbować Twoich wersji. Pozdrawiam

      Usuń
  2. To suszona i świeża jest użyta? Wygląda rewelacyjnie:-) Buziaki:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, tak właśnie. Muszę przyznać, że jest znakomity :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect