codzienność

niedziela, 1 grudnia 2013

pasztet z kaczki z żurawiną


Nic nie zastąpi smaku i zapachu domowego pasztetu. Wystarczy ugotować mięso kaczki, łopatki wieprzowej, boczku, słoniny i wątróbki z warzywami, potem zmielić, doprawić, dodać słodką żurawinę i upiec. Pyszny, domowy pasztet o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku z dodatkiem słodkiej suszonej żurawiną sprawdzi się przy każdej okazji. Taki pasztet doskonale smakuje jeśli się do niego poda sos żurawinowy z porto. Przepis na pasztet z kaczki z żurawiną dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2013. 


1000 g mięsa kaczki
200 g łopatki wieprzowej
200 g surowego boczku
250 g wątróbek drobiowych
120 g słoniny
100 g suszonej żurawiny 
2 jajka
3 chrupiące kajzerki
1 cebula
1/2 selera
2 pietruszki
3 marchewki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
10 kulek pieprzu ziarnistego
tarta bułka
gęsi smalec
3 łyżki majeranku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 


Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki kaczki, łopatkę, boczek, słoninę i warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach wyjąć słoninę i odstawić do zmielenia. Pozostałe mięso posolić i dalej gotować, aż będzie miękkie. Mięso i warzywa odcedzić, ostudzić, pozostawiając wywar. W wywarze zamoczyć bułki. Na łyżce smalcu podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać oczyszczoną wątróbkę i całość dusić pod przykryciem około 10 minut. Obrane mięso z kaczki, łopatkę, boczek, słoninę, wątróbkę z cebulą i czosnkiem, warzywa i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz majerankiem, dobrze razem wymieszać, dodać żurawinę i wmieszać do masy. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C, na około 90 minut, pasztet sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Pasztet dobrze ostudzić przed krojeniem.  


 

7 komentarzy:

  1. ślinka cieknie po prostu na sam widok, jadłabym prosto z formy:)
    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe pasztety sa najlepsze!
    Marzy mi sie kanapka z Twoim pasztetem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest po prostu rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaleję za mięsem kaczki, więc pasztet w całości biorę w ciemno!
    Jestem pewna, że byłabym zachwycona smakiem. A kto wie, może też taki upiekę przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe dla kogo był pieczony;-)? Musiał być przepyszny, nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, zgadłaś, zgadłaś :) Buziaki!

      Usuń
  6. Nie ma jak domowy pasztet:)
    A z takim pysznym sosem, to już niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect