500 g żurawin
375 ml porto
300 g cukru
1 pomarańcza
200 g suszonej żurawiny
Żurawiny przesypać do garnka, zalać porto i zagotować. Gotować około 15 minut, aż żurawina popęka, odstawić do ostudzenia, a następnie przetrzeć przez sito. Wywar ponownie zagotować, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz suszoną żurawinę, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny. Dodać cukier wymieszany z pektyną, podgrzewać do wrzenia, po czym gotować około 3 minuty. Gorącym sosem napełnić wyparzone, suche słoiki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.
Jest cudny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kolor i smak żurawiny.
Ja robię z sherry lub z maderą.
Spróbuję z porto.
Amber, a ja muszę spróbować Twoich wersji. Pozdrawiam
UsuńTo suszona i świeża jest użyta? Wygląda rewelacyjnie:-) Buziaki:-))
OdpowiedzUsuńMarzenko, tak właśnie. Muszę przyznać, że jest znakomity :) Pozdrawiam
Usuń