Kruche orzechowe ciasteczka można przygotować bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto a potem formować rogaliki ręcznie lub użyć foremki w takim kształcie. Pyszne orzechowe rogaliki dodaję do akcji Orzechowy Tydzień.
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i powykrawać ciasteczka w kształcie rogalików. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 12 minut, aż się zrumienią.
280 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów włoskich
200 g masła
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i powykrawać ciasteczka w kształcie rogalików. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 12 minut, aż się zrumienią.
takie właśnie orzechowe rogaliki prababcia zawsze robiła na święta, tylko z mielonymi migdałami :)
OdpowiedzUsuńSmakowite rogaliczki. Cudeńka takie. :)
OdpowiedzUsuńU nas mówimy na to 'podkówki orzechowe' :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka!
Buziaki :*
takie orzechowe rogaliki przynoszące szczęście bo mi trochę podkówki przypominają , choć jakby były i w innym kształcie to przynoszą szczęście dla podniebienia
OdpowiedzUsuńJestem tak objedzona rogalami marcińskimi, ale i tak chwyciłabym taka małą podkówkę:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, u nas też rogale marcińskie dziś królują :) Buziaki!
Usuń