Tarteletki z francuskiego ciasta nadziane gruszkami gotowanymi w syropie na bazie czerwonego wina i dżemu z czerwonej porzeczki, podane w towarzystwie sera Gorgonzola i orzechów włoskich. Pyszne i szybkie do przygotowania tarteletki z gruszkami i Gorgonzolą inspirowane tym przepisem, to doskonała przystawka lub nietypowy deser.
5 gruszek
500 ml wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki
500 ml wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki
W garnku zagotować wino z cukrem i dżemem, dodać obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Gruszki gotować około 20 minut na wolnym ogniu, by zmiękły, ale nierozpadły się. Gruszki osączyć z syropu.
275 g ciasta francuskiego
80 g Gorgonzoli
30 g orzechów włoskich
80 g Gorgonzoli
30 g orzechów włoskich
Ciasto francuskie podzielić na cztery części i ułożyć je na blasze, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na 20 minut, by się zrumieniło i wyrosło. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić, widelcem lekko ugnieść środek ciasta. Na cieście rozłożyć kawałki gruszek oraz ser pokrojony na kawałki, całość polać syropem i udekorować kawałkami orzechów.
pyszności <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńszkoda jeść, tak efektownie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWow, ale czad:-) Moje smaki:-)))
OdpowiedzUsuń