Francuski chleb na zakwasie z przepisu Daniela Leadera, to klasyczny chleb o grubej skórce, nadający się do długiego przechowywania. Jest przepyszny, ma wspaniałą głębię smaku, wilgotną, sprężystą skórkę i zwarty miękisz.
1/4 szklanki zakwasu
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
cały zaczyn
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki żytniej
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki żytniej
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody
Do miski wlać wodę, dodać zaczyn i rozmieszać, wsypać mąki i połączyć wszystko razem, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać sól i wszystko razem dobrze wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 120 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i umieścić go w obsypanym mąką koszyku do wyrastania. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoić swoją objętość. Na spód nagrzanego do 230° C piekarnika wstawić blachę z szklanką wody, bochenek naciąć nożem i przełożyć na dobrze rozgrzaną blachę do pieczenia. Chleb wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, a następnie obniżyć temperaturę 200° C i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie rumiany.
idealny bochen:)
OdpowiedzUsuńFajny chlebuś, aż chciałoby się sięgnąć do monitora i urwać sobie trochę do podjedzenia :)
OdpowiedzUsuńKolejny cudny chlebek ;)
OdpowiedzUsuńczestuje sie kromeczka!
Piękny Kamilko! Te nacięcia mnie urzekły i dziury. :))
OdpowiedzUsuńTakie dziurzaste lubię najbardziej:))
OdpowiedzUsuńCzy pieczenie na kamieniu jest dobrym pomysłem? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasiazjeziora, pieczenie na kamieniu pewnie tak, ale ja nie mam i używam blachy i też się sprawdza :) Pozdrawiam
UsuńCudnie nacięty i ja jestem taka głodna...
OdpowiedzUsuńBoski!
OdpowiedzUsuńto jest właśnie piękny bochenek chleba :)
OdpowiedzUsuńAch, Kamilo jest przepiękny , po prostu.
OdpowiedzUsuńPrześliczny chleb! Wystarczy masełko albo serek i można zajadać go ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńJaki dokladnie typ maki użyto do wypiku chleba francuskiego? Maka pszenna chlebowa typ 750, maka pszenna jasna typ 450, maka pszenna razowa typ 2000?
OdpowiedzUsuńJoanno, mąka pszenna 450, chlebowa 750, razowa 2000, czyli dokładnie tak jak piszesz :) Pozdrawiam
UsuńCiasto zarobione czeka na wyrośnięcie. Uzyłam maki pszennej razowej do wypieku domowego chleba Melvit i pełnoziarnistej mąki żytniej Gdańskie Młyny i pszennej etc jak w twoim przepisie. Mam nadzieje ze mi wyjdzie bo inaczej zostane bez chleba:) Osobiście jestem pod wrażeniem całej strony. Super blog – gratuluję talentu kulinarnego!
UsuńJoanno, trzymam kciuki! Bardzo dziękuję, miło mi, pozdrawiam!
Usuń