Puszyste
i bardzo wilgotne ciasto na oleju z dodatkiem mleka i śmietany, aromatyzowane dżemem malinowym i kakao. Ciasto jest pyszne i smakuje podobnie jak murzynek. Ciasto czekoladowe z dżemem malinowym jest bardzo szybkie do przygotowania, doskonale smakuje podane z dżemem i owocami malin.
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
szczypta soli
szczypta soli
3 łyżki dżemu malinowego
W
misce utrzeć jajka z cukrem, powoli wlewać olej i ubijać, aż masa
będzie puszysta. Dodać mleko, śmietanę oraz dżem i ubić, następnie dodać przesianą mąkę i kakao, sodę, sól i wszystko razem wymieszać. Wlać masę do formy wysmarowanej masłem i
wyspanej mąką, wygładzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec przez około 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
jest suche.
Kamilka , ty jeszcze masz maliny? Ale słodziutkie to ciasto , takie śliczne po prostu
OdpowiedzUsuńAluś, to już ostanie sztuki :) Pozdrawiam
Usuńaż mi ślinka pociekła :) zjadlabym sobie taki kawałek ciacha do kawy :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
baaardzo, ale to bardzo lubię takie ciacha! a z takim połączeniem, z tymi malinami, to już w ogóle poezja:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i maliny - po prostu booooskie to ciasto.
OdpowiedzUsuńDoskonały duet, więc musi byc pyszne:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto na pewno skradło by moje serce (podniebienie:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam się czekoladowym z dynią, ale Twojego też bym chętnie poskubała :)
OdpowiedzUsuńCudne. I ten sosik malinowy.... Ale mi smaka na maliny narobiły Twoje śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTylko skąd teraz maliny...?
Cos pięknego, a ja taka głodna!
OdpowiedzUsuńWidziałam na Facebooku i się oblizywałam. I nadal się oblizuję tyle , że bardziej jeszcze :)
OdpowiedzUsuńOjej jak ja dzisiaj zjadłabym takie ciacho... idealny poprawiacz humoru, czekolada i maliny :)
OdpowiedzUsuń