codzienność

niedziela, 17 listopada 2013

gęś nadziewana


Chrupiącą, wilgotną i niezwykle smakowita pieczona gęś nadziewana jabłkami, pigwą, cebulą oraz suszonymi morelami to doskonały obiad. Gęś przygotowana w tak klasyczny sposób uświetni wszystkie ważne wydarzenia rodzinne. Ten przepis wymaga przygotowania gęsi dzień przed planowanym podaniem. Gęś nadziewana doskonale smakuje podana w towarzystwie gotowanych na parze pyz drożdżowych polanych sosem oraz gotowanej czerwonej kapusty.


gęś
6 ząbków czosnku
3 łyżeczki soli
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
3 jabłka
2 cebule
1/2 pigwy
1/2 szklanki suszonych moreli
mąka pszenna 


Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Gęś opłukać, dokładnie osuszyć i natrzeć z wierzchu i w środku przygotowanymi przyprawami. Gęś ułożyć w dużej misce, przykryć i odstawić na 24 godziny. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, cebulę obrać i pokroić na kawałki, pigwę pokroić. Nadzienie wymieszać, dodać morele. Gęś nadziać, zaszyć i ułożyć w suchej brytfannie. Gęś piec pod przykryciem w piekarniku nagrzany do 180° C, licząc około 40 minut na każdy kilogram mięsa, często podlewając ją sosem powstałym podczas pieczenia. Upieczoną gęś wyjąć na półmisek, część powstałego tłuszczu zlać do miseczki, a z reszty przygotować sos. Do sosu dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, zagotować i doprawić do smaku. Gęś podawać w towarzystwie gotowanych na parze pyz drożdżowych polanych sosem oraz gotowanej czerwonej kapusty



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Mogłabym jeść gęś w różnej postaci chyba codziennie...
    U mnie była na wczorajszej kolacji dla zaprzyjaźnionych Blogerek.
    Nadziewana kaszą i wątróbką.
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow :) podziwiam zdolności przyrzadzenia takiej gesi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam...Czas iść spać i śnić o Twojej gąsce:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna! Uwielbiam takie obiady :))

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja lubię ptaki z piekarnika, o matko święta !!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam gęsi, ale wygląda bardzo smacznie :) Muszę kiedyś spróbować.

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect