Galaretkę z pigw, przyrządza się w ten sam sposób, jak galaretkę z
jabłek.
Pigwy opłukane, nieobierane pokrajać, zalać małą ilością
wody i gotować do miękkości.
Sok scedzić, wziąć na szklankę soku
szklankę cukru i gotować do próby.
Pozostały gąszcz wysmażyć na
marmoladę, dodając 1/2 kilo cukru na kilo masy.
Bardzo smaczna
będzie galareta z pigwy, gdy dodamy trzecią część jabłek.
Maria Śleżańska
Kucharz polski
1932
Owoce pigwy według źródła są bardzo twarde i kwaśne, nazywane bywają polską cytryną. Są za to bardzo aromatyczne i używane do wytwarzania syropów, nalewek, win czy konfitur, doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Pigwa zawiera bardzo dużo pektyn, dzięki czemu po dodaniu do dowolnej konfitury spowoduje jej zagęszczenie, wsparte dodatkowo bajkowym aromatem. Bardzo prosto przygotować galaretkę i marmoladę z pigwy wystarczą tylko owoce, cukier i czas. Galaretka będzie świetna do pieczywa i jako dodatek zimowej herbaty. Marmolada doskonała do pieczywa, świetnie sprawdzi się w wypiekach, pyszna w strucli drożdżowej z marmoladą pigwową, dzięki swojej miodowej nucie, w cudownym sposób wpływa na jej smak.
Owoce pigwy według źródła są bardzo twarde i kwaśne, nazywane bywają polską cytryną. Są za to bardzo aromatyczne i używane do wytwarzania syropów, nalewek, win czy konfitur, doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Pigwa zawiera bardzo dużo pektyn, dzięki czemu po dodaniu do dowolnej konfitury spowoduje jej zagęszczenie, wsparte dodatkowo bajkowym aromatem. Bardzo prosto przygotować galaretkę i marmoladę z pigwy wystarczą tylko owoce, cukier i czas. Galaretka będzie świetna do pieczywa i jako dodatek zimowej herbaty. Marmolada doskonała do pieczywa, świetnie sprawdzi się w wypiekach, pyszna w strucli drożdżowej z marmoladą pigwową, dzięki swojej miodowej nucie, w cudownym sposób wpływa na jej smak.
pigwa
cukier
woda
Owoce oczyścić z meszku, umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Owoce wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by pokryła owoce. Gotować aż zmiękną, odstawić do przestygnięcia. Ugotowane owoce, przecedzić przez drobne sitko, odmierzyć odlany sok. Na każdy litr soku, dodać kilogram cukru. Sok wlać do garnka, dodać cukier i całość gotować około 120 minut. W celu sprawdzenia stężenia galaretki, należy odrobinę galaretki umieścić na talerzyku i po chwili sprawdzić, czy stężała. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.
Po
lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste
sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier
i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko
leciutko pyrkała.
Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Pozostałe po odcedzeniu owoce zmiksować i zważyć. Na
każdy kilogram pulpy dać, pół kilograma cukru. Pulpę zasypać cukrem, wymieszać i całość delikatnie gotować, aż masa zmniejszy objętość, ściemnieje i uzyska odpowiednią konsystencję. Gorącą marmoladę przelać do wyparzonych słoików,
zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Po
lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste
sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier
i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko
leciutko pyrkała.
Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Po
lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste
sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier
i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko
leciutko pyrkała.
Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-marmolada-z-pigwy,rId,1234?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Wygląda rewelacyjnie :) a smakuje z pewnością jeszcze lepiej, pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemny przepis :-) A mnie nieustannie zachwyca, jak pięknie pigwa zmienia kolor w czasie gotowania. Choćby dlatego ją lubię.
OdpowiedzUsuńAle czad i to podwójnie
OdpowiedzUsuńbiorę obie wersje:) mniammmmm
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy takich cudów nie próbowałam. Z pigwy jedynie nalewki piłam:-)
OdpowiedzUsuńsą wspaniałe :) porywam na kanapkę!
OdpowiedzUsuńNaturalne leki na te okropną pogodę, mniam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ostatnio mnie ta pigwa na straganie kusiła, kusiła...:)
OdpowiedzUsuńJakże mi przykro, że Magdy nie skusiła :)))
UsuńO mniam, bosko! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńgalaretka z pigwy smakuje wybornie
OdpowiedzUsuń