Tarta z jabłkami i marmoladą pigwą to fantastyczna alternatywa dla szarlotki. Pyszne kruche ciasto napełnione marmoladą z pigwy, cudownie zapieczone z jabłkami ułożonymi w plasterkach.
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
sól
Posiekać
razem mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli, dodać jajko i zagnieć
spójne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Ciasto wywałkować w formie do tarty.
200 g marmolady z pigwy
4 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Jabłka obrać, a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki. Marmoladę delikatnie podgrzać i rozsmarować równomiernie na spodzie tarty, zostawić jedną łyżkę marmolady. Na tym poukładać plasterki jabłek, wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180° C na około 35 minut, aż się ładnie zrumieni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch tarty pozostałą marmoladą.
Wspaniała tarta :) wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej@
OdpowiedzUsuńSara, jest prosta w przygotowaniu, a połączenie pigwy i jabłka jest pyszne. Pozdrawiam
Usuńpiękna! cudowne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńAntenka, dziękuję, bardzo mi miło! Pozdrawiam
Usuńgenialna! i jak pięknie musi pachnieć
OdpowiedzUsuńKaś, pachnie doskonale, dzięki dodatkowi pigwy :) Pozdrawiam
UsuńRozkoszna,wspaniała!
OdpowiedzUsuńAmber, dziękuję, bardzo mi miło! Pozdrawiam
UsuńOch,jaka ona piękna! :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńKamila,adres mój masz? bo jak nie to podeślę w zamian za kawałek tego cudu
OdpowiedzUsuńAluś, podeślę :) Buziaki!
UsuńAle mam zaległości u Ciebie;-) Ja to myślałam,że teraz jesteś zajęta, ale wcale nie kuchnią...;-) A tarta wizualne mistrzostwo:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, zajęta, a jakże :) Ale jeść też trzeba, hihihi
Usuń