Cobbler
to deser bardzo smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu. Owoce w
cobbler przykrywa się gęstym ciastem z dodatkiem śmietany, mleka czy też
jogurtu. To doskonałe połączenie smaków i aromatów, owoce z miodem, aromatyzowane skórką z pomarańczy, zapieczone pod ciastem z dodatkiem kwiatków lawendy, doskonale smakują podane z jogurtem. Pyszny cobbler z gruszką, jabłkiem, śliwką i lawendą inspirowane przepisem Marty Gessler.
2 jabłka
2 gruszki
500 g śliwek
4 łyżki miodu
skórka z 1/2 pomarańczy
W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojone w plastry obrane jabłka oraz gruszki pokrojone na ćwiartki, dodać śliwki przepołowione na pół i pozbawione pestek. Całość polać miodem, posypać skórką pomarańczową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 30 minut, aż owoce puszczą sok.
170 g mąki pszennej
60 g cukru trzcinowego
7 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
85 g masła
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka lawendy
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i koniuszkami palców rozetrzeć masło z mąką, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać skórkę cytrynową, lawendę, śmietanę i składniki dobrze wymieszać. Ciasto nakładać na podpieczone owoce, nie zakrywając ich powierzchni
całkowicie, pozostawić niewielkie odstępy między każdą porcją ciasta.
Cobbler piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C.
az mi slinka leci na taki cobbler :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cobbler.
OdpowiedzUsuńNiezobowiązująca forma i pyszna zabawa.
niebo w gębie!:D
OdpowiedzUsuńZjawiskowo pyszny! :)
OdpowiedzUsuńIle człowiek nowych rzeczy się dowiaduje;-) Nigdy nie jadłam i nie słyszałam o takim cudzie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, w takim razie bardzo polecam, bo pycha!
UsuńRewelacja! Pyszne ciasto i tyle owoców
OdpowiedzUsuńGruszki i sliwki w jednym to obledne polaczenie, sprobowalam tydzien temu i az sie dziwie ze nigdy wczesniej nie probowalam mieszac ze soba jesiennych owocow :) Usciski Kamilo!
OdpowiedzUsuń