Doskonałe połączenie kruchego ciasta z grzybowym farszem przygotowanym z leśnych grzybów z dodatkiem białego wina, ricotty oraz rozmarynu i czosnku, w całości zapieczone pod pikantnym cheddarem. Przepis na pyszną grzybową tartą z cheddarem inspirowany przepisem Minty.
200 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
Z
podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę,
zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym
mąką
blacie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać
ciasto
widelcem i wstawić do piekarnik nagrzanego do 180° C, na około 15 minut. Formę wyjąć z
piekarnika.
500 g grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
50 ml wytrawnego białego wina
250 g ricotty
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
50 g cheddara
sól
pieprz
gałązka rozmarynu
Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić
masło, wrzucić posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę
smażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, aż będą miękkie, wlać wino, dodać posiekany rozmaryn i
zredukować całkowicie ilość płynów. Farsz zostawić do ostudzenia. W misce połączyć jajka z ricottą oraz jogurtem, dodać grzyby i dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty, posypać tartym cheddarem i wstawić ponownie do piekarnika. Tartę piec przez około 35
minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńChętnie wproszę się na kawałek...
O tak , tak wspaniała , Kamilka pakuj resztki i ślij Alci , co?
OdpowiedzUsuńObłednie pyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńOj wprosiłabym się na porcyjkę - taką większą ...:-)) Miłego weekendu:-)
OdpowiedzUsuńwygląda przeysznie! a na jesień to chyba najlepsza możliwa tarta!
OdpowiedzUsuńjest fantastyczna! królewskie danie
OdpowiedzUsuńCudownie przypieczona.
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek! ;)
OdpowiedzUsuńteż bym sie chętnie załapała !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda