Najwyższa pora by przygotować ciasto na piernik staropolski z przepisu Mari Lemnis i Henryk Vitry, by dojrzało i nabrało smaku.
500 g miodu
2 szklanki cukru
250 g masła
1000 g mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy do piernika
2 łyżki orzechów
2 łyżki migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 figi
1/4 szklanki mleka
2 szklanki cukru
250 g masła
1000 g mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy do piernika
2 łyżki orzechów
2 łyżki migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 figi
1/4 szklanki mleka
Miód, cukier i masło podgrzać wolno na małym ogniu, a gdy zawrze,
zdjąć z ognia. Do nieco przestudzonej, letniej masy dodać stopniowo
mąkę, jajka, sól, rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka sodę i
przyprawę korzenna, cały czas dokładnie wyrabiając. Dodać posiekane bakalie i
dalej wyrabiać przez około 30 minut. Starannie wyrobione ciasto zawinąć w
czystą lnianą ściereczkę i umieścić w chłodnym miejscu na kilka
tygodni, żeby dojrzało.
podziwiam za wytrwałość w czekaniu;) chodzi za mną taki piernik, ale nie mogłabym się powstrzymać żeby go nie zjeśc;)
OdpowiedzUsuńAntenko, ale teraz to dopiero ciasto, więc nie kusi :) Pozdrawiam
UsuńA nie , dla mnie jeszcze za wcześnie, przygotuję w przyszłym tygodniu .:)
OdpowiedzUsuńBuźka:*
Swój na dniach też już będę zarabiać. Kocham pierniki!
OdpowiedzUsuńOjej, dzięki z przypomnienie, może w tym roku nie przegapię :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze nastawiam pod koniec listopada i piekę 2 dni przed Wigilią:-) Oj pyszny jest zaiste:-)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przypomnienie ;* moze uda mi sie nastawic w tym roku :)
OdpowiedzUsuńO, masz rację! Czas nastawić.
OdpowiedzUsuńszał się rozpoczyna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna
Juz ktorys raz widze u Ciebei Kamila zaproszenei do tego dojrzewajacego piernika, a skad jest ten przpeis, to jakas receptura rodzinna moze? Usciski :)
OdpowiedzUsuńBasiu, ja od lat piekę piernik według przepisu z książki Maria Lemnis i Henryk Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", eksperymentuje jedynie z masami :) Pozdrawiam
UsuńDzieki Kamila, taka to historia z tym piernikiem! Teraz zerkam na ten Twoja z masa sliwkowa, swietny :))
OdpowiedzUsuń