codzienność

środa, 6 listopada 2013

piernik staropolski


Najwyższa pora by przygotować ciasto na piernik staropolski z przepisu Mari Lemnis i Henryk Vitry, by dojrzało i nabrało smaku.

500 g miodu
2 szklanki cukru 
250 g masła
1000 g mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy do piernika 
2 łyżki orzechów
2 łyżki migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 figi
1/4 szklanki mleka 

Miód, cukier i masło podgrzać wolno na małym ogniu, a gdy zawrze, zdjąć z ognia. Do nieco przestudzonej, letniej masy dodać stopniowo mąkę, jajka, sól, rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka sodę i przyprawę korzenna, cały czas dokładnie wyrabiając. Dodać posiekane bakalie i dalej wyrabiać przez około 30 minut. Starannie wyrobione ciasto zawinąć w czystą lnianą ściereczkę i umieścić w chłodnym miejscu na kilka tygodni, żeby dojrzało.

12 komentarzy:

  1. podziwiam za wytrwałość w czekaniu;) chodzi za mną taki piernik, ale nie mogłabym się powstrzymać żeby go nie zjeśc;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, ale teraz to dopiero ciasto, więc nie kusi :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. A nie , dla mnie jeszcze za wcześnie, przygotuję w przyszłym tygodniu .:)
    Buźka:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Swój na dniach też już będę zarabiać. Kocham pierniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, dzięki z przypomnienie, może w tym roku nie przegapię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze nastawiam pod koniec listopada i piekę 2 dni przed Wigilią:-) Oj pyszny jest zaiste:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje za przypomnienie ;* moze uda mi sie nastawic w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, masz rację! Czas nastawić.

    OdpowiedzUsuń
  8. szał się rozpoczyna :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz ktorys raz widze u Ciebei Kamila zaproszenei do tego dojrzewajacego piernika, a skad jest ten przpeis, to jakas receptura rodzinna moze? Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja od lat piekę piernik według przepisu z książki Maria Lemnis i Henryk Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", eksperymentuje jedynie z masami :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Dzieki Kamila, taka to historia z tym piernikiem! Teraz zerkam na ten Twoja z masa sliwkowa, swietny :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect