Chrupiące, kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechów, przełożone kremem orzechowo - czekoladowym i udekorowane czekoladą oraz połówkami orzechów włoskich. Przepyszne markizy orzechowe inspirowane przepisem z prasy dodaję do akcji Orzechowy Tydzień.
200 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru
1 żółtko
125 g masła
2 łyżeczki skórki z cytryny
krem orzechowo - czekoladowy
czekolada
połówki orzechów włoskich
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru
1 żółtko
125 g masła
2 łyżeczki skórki z cytryny
krem orzechowo - czekoladowy
czekolada
połówki orzechów włoskich
Mąkę, mielone orzechy, cukier, skórkę z cytryny posiekać z masłem, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i powykrawać krążki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec przez około 12 minut, aż się zrumienią. Ciasteczka ostudzić, a następnie składać po dwa, przekładając je kremem orzechowym. Wierzch ciasteczek udekorować roztopioną czekoladą oraz połówkami orzechów włoskich.
Jejku, jakie to piękne!!
OdpowiedzUsuńJakby mi takie stały, to nie mogłabym sie pohamować, a kysz kusicielko...;-)
OdpowiedzUsuńA ten krem czekoladowo-orzechowy to gotowy?
Marzenko, skuś się koniecznie!
UsuńKrem może być kupny ze słoika, albo taki domowy :) Ja właśnie zaliczyłam wpadkę, bo zapomniałam, że mojego na blogu jeszcze nie ma więc muszę to nadrobić :)
Przepyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńI bardzo ładnie się prezentują.
Ależ smakowity pomysł .Piękne są te ciastka !:)
OdpowiedzUsuńale piękne: lubię takie malutki i słodkie słodkości :)
OdpowiedzUsuńświetne
OdpowiedzUsuń