czwartek, 17 września 2015

dżem malinowy


Dżem malinowy z przygotowany z dodatkiem soku z limonki, dzięki czemu zachowuje piękny, intensywny kolor oraz wanilii, która nadaje doskonałego aromatu jest przepyszny. Aromatyczny dżem z malin zalecany jest do jedzenia zwłaszcza w okresie przeziębień, maliny zawierają wiele substancji biologicznie aktywnych o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Dżem z malin idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek i naleśników, doskonały do ciasta, wykorzystany jako nadzienie do ciasteczek czy też pączków.


1200 g malin
300 g cukru
sok z 1 limonki
1 laska wanilii 


W garnku zasypać maliny cukrem, dodać sok z limonki i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie przetrzeć masę przez bardzo gęste sitko, dodać przeciętą na pół laskę wanilii i całość doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec wyłowić laskę wanilii i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

5 komentarzy:

  1. domowy dżem jest niezastąpiony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, że muszę kupić wanilię.:)
    A po dżemik jeszcze wrócę.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś babcia zawsze leczyła mnie syropem z malin, a właśnie dżem też może być dobrą formą na walkę z przeziębieniem :) i w dodatku pyszną!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam nawet nie będę czekać, aż zachoruję, tylko użyję przetworów z malin prewencyjnie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect