środa, 9 września 2015

chutney z moreli i pomarańczy


Chutney z moreli i pomarańczy to dobry dodatek do wszystkich wędlin i mięs, świetnie smakuje podany do ulubionych serów, można go używać zamiast keczupu. Ten pyszny i bardzo aromatyczny chutney przygotowany został według przepisu Antony'ego Worralla Thompsona.


1200 g moreli
sok z 2 pomarańczy
200 g cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowca
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 laska cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
125 ml octu jabłkowego
60 ml octu śliwkowego

Przyprawy zmielić i wrzucić do suchego rondla i podprażyć. Dodać sok z pomarańczy, pokrojone na ćwiartki morele, sól, cukier i całość doprowadzić do wrzenia, maksymalnie zmniejszyć ogień i dusić, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać octy i całość gotować jeszcze około 20 minut. Gorący chutney przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. świetny! może posłużyć, jako urozmaicenie i ciekawy dodatek np. do wielu przystawek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do sera, tak, poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect