niedziela, 13 września 2015

szarlotka z jeżyną i rozmarynem


Pyszne, bardzo kruche ciasto z warstwą jabłek i jeżyn doprawionych skórką z cytryny i igiełkami aromatycznego rozmarynu to wspaniałe połączenie. Przepyszna szarlotka z jeżyną i rozmarynem inspirowana przepisem z bloga Desserts for breakfast doskonale umila wrześniowe spotkania przy kawie.


600 g mąki krupczatki 
300 g masła
180 g cukru
3 żółtka
szczypta soli


Posiekać razem mąkę,sól, masło i cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie ugnieść równomiernie 2/3 ciasta.


1000 g jabłek 
500 g jeżyn
2 gałązki rozmarynu
skórka z 1 cytryny
50 g cukru


Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Do jabłek wmieszać cukier, skórkę z cytryny i drobno posiekany rozmaryn. Jabłka i jeżyny rozłożyć równomiernie na cieście. Na wierzchu rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut.

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe połączenie szarlotki z rozmarynem :) jestem ciekawa smaku takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię aromat rozmarynu w połączeniu z owocami, szczególnie z jabłkami, ale spróbuję z jeżynami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ależ pyszne połączenie, szarlotka musiała pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie! Podoba mi się to połączenie, :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżyny i rozmaryn? Ciekawe połączenie. Chętnie zrobiłabym Ci zdjęcia podczas robienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżyny i rozmaryn? Ciekawe połączenie. Chętnie zrobiłabym Ci zdjęcia podczas robienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect