wtorek, 15 września 2015

chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem


Na wrześniowe spotkanie w piekarni Amber, Magda wybrała chleb piękny i niezwykły, na jęczmiennej mące z owczym serem z bloga Wisły. Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem jest bardzo aromatyczny, ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Podczas pieczenia w domu unosi się wspaniały aromat owczego sera pleśniowego. Do wypieku warto użyć pikantnego i wyrazistego w smaku Roqueforta, który jest tłustym i niezwykle aromatycznym specjałem. By upiec chleb należy dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn oraz bibosz na bazie mąki jęczmiennej.


50 g zakwasu
100 g mąki pszennej chlebowej
120 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie na 14 godzin.


100 g mąki jęczmiennej
150 g wody

Składniki wymieszać i pozostawić na 12 godzin.


cały zaczyn
cały bibosz
650 g mąki pszennej chlebowej
250 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
150 g owczego sera pleśniowego
1 łyżeczka kminku
1/4 łyżeczki suchych drożdży

Ze wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia. Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na posypanym mąką blacie. Bochenki ułożyć w koszykach i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piec chleb na rozgrzanym kamieniu z parą w 240° C przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220° C przez następne 25 minut.


Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem na blogach:

16 komentarzy:

  1. Wydaje się być bardzo mięciutki :) mi taki nie wyszedł, ale ja tyle pomieszałam w tym chlebie, że nie ma się co dziwić ;))
    Dziękuję Kamilko, za kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, cudny bochen, napatrzeć się nie mogę.
    A jaki środek!
    Wspaniale upieczony wrześniowy chleb.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny chlebek :) Fajny pomysł z tym dodaniem sera.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, ten bochen jest przepiękny!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilo-piękny bochen. Też wybrałam Roquefort. Praktycznie rozpuścił się w chlebie. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie M

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmm by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne pieczenie:) Ależ puchaty chlebek, cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity. Z jęczmiennej mąki? Niebywałe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowity. Z jęczmiennej mąki? Niebywałe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały bochen Ci wyszedł. Wyjątkowo udany, wydaje się mięciutki, a skórka chrupiąca.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny środek, te dziureczki, ach, o to właśnie chodziło! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Puszystość twojego chlebka bije z każdego zdjęcia i pobudza kubki smakowe. Gratuluję udanego wypieku i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chleb z wysokiej półeczki , piękny bochen , jeszcze piękniejszy miąższ

    OdpowiedzUsuń
  16. Szkoda, że nie mogłam go upiec tym razem;-( Zapowiada się pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect