czwartek, 19 grudnia 2013

pasztet z królika


Pyszny domowy pasztet z królika o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Pasztet pieczony z przemrożonej tuszki królika z dodatkiem wieprzowiny i jej podrobów oraz suszonych podgrzybków na gotowanej słoninie. Pasztet z królika upieczony według przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku.


1 tuszka z królika
150 g podgardla wieprzowego
100 g boczku wędzonego
250 g wątroby wieprzowej
60 g słoniny
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
2 cebule

2 liście laurowe
60 g bułki
20 g suszonych grzybów
3 jajka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Królika pokrojonego na części, podgardle, boczek, oczyszczone warzywa, grzyby oraz ziele angielskie zalać wodą i gotować powoli około 90 minut. Osolić w połowie gotowania. Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć słoninę i całość gotować, aż mięso stanie się miękkie. Mięso wyciągnąć z rosołu, ostudzić i obrać z kości. Wątrobę pokrojoną w plastry zalać wrzącym wywarem i dusić około 5 minut. Bułkę namoczyć w ciepłym wywarze. Dużą formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć pokrojoną w plasterki słoninę. Mięso, wątrobę, boczek, grzyby oraz nieodciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową, wszystko razem dobrze wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 90 minut, pasztet sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Pasztet dobrze ostudzić przed krojeniem.
 

7 komentarzy:

  1. smakowity pasztecik:) mistrzowski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo lubię pasztet z królika. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie pasztety!
    Twój prezentuje się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas taki pasztet z królika to świąteczny mus:-) Pyszny!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mi sie kanapka z Twoim pasztetem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też bym zjadła taką kanapkę, jak mySia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne danie, musze kopnąć siebie dobrze w zadek, żeby coś tak fajnego zrobić :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect