sobota, 21 grudnia 2013

uszka z kapustą i grzybami


Małe pierożki z nadzieniem zrobionym z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów doskonale będą smakować podane na wigilijnym stole. Pyszne uszka z kapustą i grzybami to niezastąpiony dodatek do barszczu wigilijnego


500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól 
pieprz 

Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość ostudzić i zmielić.


 4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
2 jajka 
sól
2 łyżki oleju 

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać jajka oraz szczyptę soli, następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka, nakładać na każdym łyżeczkę nadzienia. Złożyć każdy krążek na pół i sklejać palcami brzegi, a następnie skleić przeciwległe rogi każdego pierożka. Uszka układać na blasze wysypanej mąką. Zagotować garnek wody i obficie posolić, dodać olej i wrzucać pierożki na wrzątek, gotować do wypłynięcia na powierzchnię, dobrze osączyć. Uszka podawać z barszczem.

3 komentarze:

  1. U nas uszka są z samych grzybów:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. u Nas w domu barszcz idzie jak woda, popijamy nim praktycznie całą kolację. Uszka sobie darujemy, bo nic bysmy juz potem nie zjedli, a to nic to micha ravioli. W tym roku zaszlałam, zrobiłam nawet w dwóch kolorach, z dwoma róznymi nadzieniami. Będzie się działo :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect