niedziela, 22 grudnia 2013

bakaliowe bułeczki z marcepanem


Strucla drożdżowa Stollen z suszonymi, kandyzowanymi owocami i bakaliami oraz wałkiem marcepanu musi długo dojrzewać, by była przepyszna i bardzo aromatyczna. Stollenowe bułeczki z marcepanem przypominają to tradycyjne ciasto, ale są szybkie w przygotowaniu. Drożdżowe bułeczki o aromacie kardamonu i cynamonu z konfiturą pomarańczową, są bardzo delikatne, wypełnione suszoną żurawiną, skórkami cytrusowymi, rodzynkami, pistacjami oraz marcepanem. Te pyszne bakaliowe bułeczki z marcepanem wprowadzające w świąteczny nastrój upieczone na podstawie tego przepisu.


 85 g suszonych żurawin
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g kandyzowanej skórki cytrynowej
30 g rodzynek
4 łyżki likieru pomarańczowego 
550 g mąki pszennej
14 g suszonych drożdży
85 g cukru pudru
85 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki konfitury pomarańczowej
1 jajko
250 ml mleka
25 g pistacji 
1 łyżka oleju


W misce wymieszać suszoną żurawinę, skórki cytrusowe i rodzynki z likierem pomarańczowym, zostawić do wchłonięcia. Wymieszać mąkę, drożdże, cukier puder i przyprawy, dodać sól i miękkie masła i zagnieść. Dodać ciepłe mleko, rozbełtane jajko i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach70x18 centymetrów, na nim rozsmarować konfiturę pomarańczową, rozłożyć równomiernie namoczone bakalie, posiekane pistacje, a w środku wzdłuż dłuższego boku należy umieścić marcepanowy wałek. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º  C i piec je na złoto, przez około 17 minut.
  

150 g cukru pudru 
2 łyżki wody 
2 łyżki pistacji

Cukier puder wymieszać z wodą i gotowym lukrem posmarować bułeczki, posypać posiekanymi pistacjami. 

14 komentarzy:

  1. Świąteczne bogactwo smaku!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O z pistacjami to taki ful wypas w świątecznym wydaniu , takie bułeczki cenniejsze niż złoto

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie! Nie zastanawiałabym się chwili i zgarnęła takie dwie do kawki. Albo trzy... :) Szczególnie, że mój Stollen jeszcze leżakuje;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilo! Na widok Twoich buleczek dostalam slinotoku! Wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuję się cudownie, Ty to umiesz wpłynąć na wyobraźnię...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam marcepan, a takie bułeczki to dla mnie rozkosz dla oczu i zapewne węchu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie one są cudowne! aż zgłodniałam, tak bardzo!
    Piękne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne ! Idealne zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja przepysznie. Uwielbiam wypieki z marcepanem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają obłędnie. W sam raz dla takiej fanki marcepanu, jak ja :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Rany julek, cudne buleczki Kamilo, a juz myslalam ze doskonale drozdzowe znam, lecz te powalaja nadzieniem! Dobrych Swiat Ci zycze i Naj w Nowym Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  12. mam obłęd w oczach, a jeszcze ich nawet nie jadałam. Strach pomysleć, gdybym je spróbowała.
    Baaaardzo apetycznie !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie bedzie w tym roku cos podobnego, choc wciaz nie zdecydowalam, czy w formie strucli, czy jednak buleczek... Piekne sa w Twoim wydaniu :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect