Dżem agrestowo - różany, to ciekawy mariaż kwaśnego agrestem, który zawiera dużo pektyny i bardzo łatwo zrobić z niego domową dżemoladę i bardzo aromatycznych płatków róż. Dżem w którym płatki róż zatopione są w agrestowym puree jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.
1000 g agrestu
400 g cukru
50 ml wody
50 g płatków róż
Oczyszczony agrest wsypać do garnka, wlać wodę i całość zagotować. Gotować, aż agrest się rozpadnie, po tym czasie całość przetrzeć przez gęste sito. Puree agrestowe wlać do garnka, dodać cukier i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać płatki róż wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia.