sobota, 28 czerwca 2014

frużelina truskawkowa


Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Frużelina truskawkowa z dodatkiem ziarenek z wanilii jest idealna do podjadania prosto ze słoiczka, sprawdza się świetnie jako dodatek do lodów, serników, deserów czy też gofrów. 


600 g truskawek
300 g cukru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii

Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii, zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut. Do truskawek dodać rozpuszczoną w wodzie skrobię kukurydzianą, dokładnie wymieszać i gotować, aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. z Tobą jest się jak w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dla samej nazwy można ja robić,a jeszcze herbatnik i łyżeczka tej ambrozji :)
    Mysia ma racje , prawdziwy raj u Ciebie Kamilka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect