poniedziałek, 23 czerwca 2014

szparagi z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce


Pyszne i bardzo proste do przygotowania zielone szparagi z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce podane w towarzystwie rukoli oraz ziołowego winegretu na bazie oliwy, świeżej bazylii i oregano.


300 g zielonych szparagów
2 jajka
3 łyżki octu winnego
4 plastry szynki dojrzewającej
90 g rukoli
2 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
4 łyżki oliwy
sól
pieprz


Zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane szparagi i gotować do jędrności. Ugotować jajka w koszulkach w delikatnie wrzącej wodzie z dodatkiem octu. Gotować 3 minuty, żeby żółtko było miękkie w środku lub 5 minut, by było bardziej ścięte. Drobno posiekane zioła wymieszać z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ugotowane i odcedzone szparagi wyłożyć na talerze razem z rukolą i plastrami szynki. Na wierzch ułożyć jajko. Całość polać ziołowym winegretem. 

6 komentarzy:

  1. mmmm.. po zdjęciach widać, że miałaś prawdziwą ucztę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila,
    porywam cały talerz!
    Jest na nim wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kazdy sposób w jaki kusisz mnie swoimi szparagami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna sałatka:-) Pamiętam tą z krewetkami i ogórkiem, a teraz ta... No nic robię niebawem:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekna ta kompozycja, bez dwóch zdań !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect