sobota, 7 czerwca 2014

cynamonowy wieniec drożdżowy z owocami jagodowymi


Pyszny drożdżowy wieniec wypełniony cynamonowym nadzieniem z dodatkiem truskawek, malin oraz borówki amerykańskiej. Cynamonowy wieniec drożdżowy z owocami jagodowymi upieczony na podstawie tego przepisu umili słoneczną sobotę. 

 
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
1 żółtko
2 łyżki masła
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
 
skórka z 1 cytryny
 
Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Dodać żółtko, mąkę, rozpuszczone masła oraz sól, skórkę z cytryny i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości.


1/4 szklanki masła 
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu 


Wymieszać miękkie masło z cukrem i cynamonem. 


150 g truskawek
150 g malin
150 g borówki amerykańskiej
1 jajko
cukier puder 

Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim równomiernie rozłożyć cynamonowe nadzienie oraz owoce, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º  C i piec go na złoto, przez około 25 minut. Wieniec przed podaniem osypać cukrem pudrem. 

 

15 komentarzy:

  1. Wygląda byt pięknie, żeby był prawdziwy!:) Te truskawki wyglądające spomiędzy warstw ciasta są cudowne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszalałam na ten widok:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka rozkosz kulinarna w Ogrodach Babilonu!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość że pięknie wygląda, to pewnie bosko smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny! jestem pod wielkim wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny wieniec:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny, robi przeogromne wrażenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamo! cóż za piękny widok! rewelacyjny wianuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem po imprezach taka najedzona, ale kawałeczka Twojego ciasta na pewno nie odmówiłabym:-) Wygląda cudnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urocze to ciasto i taaaakie letnie <3
    Pozdrawiamy serdecznie :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny wieniec *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny ten wieniec Kamilo! Kwintesencja lata :)
    Pozdrawiam serdecznie i milego tygodnia zycze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe, z owocami... nie odmawiam nigdy!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda mega smakowicie :) dziękuje za przepis jutro próba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na zmianę wyglądu nudnego ciasta drodżowego - naprawdę prezentuje się cudnie!;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect